Sobota, 20. dubna 2024

Divoké skládky: radnice přitvrdí

Divoké skládky: radnice přitvrdí

Strašáci aneb nevzhledná místa plná odpadků jsou k vidění v každé pražské čtvrti. Hyzdí své okolí, nikomu se nelíbí a jsou častým terčem kritiky okolních obyvatel. Kde vlastně jsou a co proti nim dělají radnice?

„Jedním ze strašáku Prahy 6 jsou neobydlené vily v ulici Milady Horákové kousek od Hradčanské. Plánuje se, že v budoucnu zmizí a na jejich místě vyrostou kancelářské budovy,“ naznačil osud jednoho ze zpustlých míst šesté městské části její mluvčí Martin Šálek. Demolice chátrajících vil a následující stavba prosklených domů se ale neuskuteční hned, dodává Šálek.

Kvůli obavám z pohybu podloží jí totiž musí předcházet dostavba silničního tunelu, který vyústí na blízkém Špejcharu. Do té doby, což bude několik let, radnice nevzhledné domy zamaskuje. „Zatím vily zakryjeme reklamou, aby nehyzdily okolí,“ popsal prozatímní řešení Šálek.

Městská část Praha 6, která je považována za jednu z nejhezčích čtvrtí, má ale i další místa, kam by člověka nenapadlo vstoupit.

„Lidé si hodně stěžují na zámeček Kajetánka na Břevnově a na park Ve Struhách v Bubenči. Kajetánka je v současnosti hnízdem bezdomovců a malý park nedaleko konečné tramvají v Podbabě je zase místem, kde se setkávají drogoví dealeři,“ ukázal Šálek na další problematickou lokalitu, která je přímo zavalena odpadky.

Zámeček Kajetánka, na jehož místě byl před čtyřmi sty lety dvorec, by se měl v budoucnu proměnit v atraktivní vilu. Je ukázkovým příkladem chátrající budovy v soukromém vlastnictví, na kterou je příslušná radnice krátká. Ale ne tak docela. Úřad tu sice nemůže uklidit, ale může vlastníka pokutovat až 50 tisíci korunami. Už v létě by mohli díky snahám magistrátu nepořádní majitelé zaplatit dvojnásobek. Pokud by šlo o nepořádné podnikatele, pak dokonce pětinásobek, tedy až půl milionu korun.

„Snahy magistrátu, aby mohl udělovat za nepořádek na soukromých parcelách vyšší pokuty, vítáme. Většina zaneřáděných pozemků totiž není naše a vlastní je právě soukromníci,“ chválil přísnější metr na nepořádníky Šálek. Podobné reakce jsou slyšet ze všech ostatních radnic v hlavním městě.

Na skládky upozorňují lidé prostřednictvím MMS
Po svém přistoupili k povalujícím se odpadkům v Praze 13. Tamní radnice bojuje především proti černým skládkám, které vyrostly na nezastavěných pozemcích ve vilové zástavbě ve Stodůlkách. „Dvakrát ročně také pořádáme plošné sbírání odpadků. Trvá asi čtrnáct dní. Četa sběračů vyrazí, projde celé naše území a vybírá veškerý odpad. To přijde asi na 250 tisíc korun,“ řekl mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Zapojit obyvatele do boje s nepořádkem se pokusila i Praha 2. Zdejší radnice provozuje speciální telefonní číslo, nazvané Linka čistoty. Na ni volají lidé, kteří viděli znečištěné veřejné prostranství. Ihned po jejich telefonátu vyjíždí pohotovostní vozidlo společnosti Komwag, která odpovídá za svoz odpadu Prahy 2, a nahlášené místo vyčistí.

Podobný systém zavedli před časem i v Praze 6, kde lidé špinavé ulice fotografují mobilním telefonem a důkazy poté posílají na radnici prostřednictvím zprávy MMS.

Josef Kolina

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů