Pátek, 26. dubna 2024

Auta nevoní

Auta nevoní

Lze to říct i jinak a určitě to často nejen od svých dětí slyšíte. Přesto však návrh Evropské komise na pokles exhalací aut vzbudil rozruch. Zástupci některých automobilek a jejich lobbisté zprvu označili návrh za téměř likvidační - naše plechové miláčky zdraží a potlačí automobilky na východ. Poté se rozehrála karta politická - návrh prý straní výrobcům malých aut (Francii a Itálii) a je zaměřen proti ostatním (Německu).

Méně se mluví o filozofii regulace. Koncept přímé regulace kvality nějakého výrobku v sobě obsahuje úskalí. Prakticky všude kolem nás vidíme přínosy tržní soutěže, při níž výrobci přesvědčují zákazníky o kvalitě svého výrobku. A stát by neměl diktovat, jak teplá má být zimní bunda či jak malé nesmí být jablko. Proto i u aut by se měl kupec rozhodnout dle svých možností a preferencí. Někdo skončí u nenasytné 12válcové závodničky, jiný u úsporného rodinného kombíka.

Dalo by se zde skončit, má to však jedno ale. Snad už jen málokdo zpochybňuje, že aktivita člověka 21. století ovlivňuje životní prostředí, a to ne zrovna příznivě. A auta v tom hrají nemalou roli. Nejen tím, že v nestřídmé míře konzumují omezené neobnovitelné zdroje, ale také tím, co pouštějí do ovzduší. Nejen že to nevoní, ale také to Zemi neprospívá. Určitá zdrženlivost je tak na místě. Ale jak velká a za kolik?

Pohled do prospektu jedné z automobilek mne přesvědčil, že cesty k šetrnému chování existují už nyní. V nabídce tu vedle sebe stojí velká limuzína vybavená úsporným motorem produkujícím zhruba 150 gramů na kilometr CO2 a stejná limuzína s šestiválcem, který spolyká skoro dvojnásobek paliva a vyprodukuje 250 gramů. Umí sice pokořit náš rychlostní limit o 100 kilometrů za hodinu, zatímco její slabší bratříček se zadýchá na dvou stech a na stovku se rozjede o dvě sekundy později. Stojí to ale za to? Pro někoho asi ano, a tak rád zaplatí s vyšší cenou i skoro dvojnásobek za palivo. Bohužel však to není jediná cena, kterou za to společnost platí.

Autor: Luděk Niedermayer

Autor je viceguvernérem České národní banky

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů