Čtvrtek, 28. března 2024

S ekologickou daní nesouhlasím

S ekologickou daní nesouhlasím
LIBEREC - Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan rozeslal do redakcí místních médií poznámku na téma Ekologická daň. Uveřejňujeme ji níže:

Zavést speciální daň na elektřinu, plyn a tuhá paliva znamená zdražení všeho a pro všechny. Promítne se do peněženky každé domácnosti, firmy, obce, města i kraje. Do výroby každého hřebíku a konzumace každého rohlíku.

Jako reprezentant Občanské demokratické strany, která je naopak pro snižování daňové zátěže, proto nemohu souhlasit s návrhem zákona, který nám v těchto dnech zaslal k připomínkování ministr financí Miroslav Kalousek.

Odmítám vysvětlení, že jde o ekologickou daň a Česká republika ji musí zavést na základě svého členství v Evropské unii. Domnívám se, že jsme do unie nevstupovali proto, abychom ještě více daňově zatěžovali naše občany. Ačkoliv je tato daň označována jako ekologická, obávám se, že k ekologickému chování bude mít její vybírání hodně daleko.

Dovedu si totiž představit, k čemu povede v praxi. Aby alespoň spotřeba na vytápění našich příbytků byla co nejmenší, budou občané topit vším, co jim přijde pod ruku. Firmy se zase budou potýkat s nárůstem nákladů na energie.

Na to, aby se jednotlivec či podnik začal ze dne na den chovat ekologicky, mu však budou chybět prostředky. A dotovaná zelená energie? Té bude poskrovnu. Takže jediný, kdo si přijde na své, budou chytráci, kteří se dokáží obohatit na zelené evropské vlně. Návrh zákona proto považuji za špatný start do velkých ekonomický problémů a po ministerstvu financí budu mimo jiné požadovat propočet jeho dopadu na domácnosti a podnikatelské subjekty.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů