Pátek, 19. dubna 2024

Nový časopis - Envigogika

Vydává Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze
Nový časopis - Envigogika

Dobrý den,  

rádi bychom vás informovali o novém odborném časopisu pro podporu environmentálního vzdělávání – Envigogika, který vydává Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze.

Časopis vychází třikrát ročně v elektronické podobě. Je dostupný na internetové adrese envigogika.cuni.cz.

Stěžejní příspěvky podléhají recenznímu řízení. Envigogika rovněž nabízí čtenářům recenze publikací či studií, novinky v oboru nebo otevřený prostor pro diskusi v rubrice Mlýn. Smyslem vzniku tohoto periodika je především podpora odborného dialogu v široké interdisciplinární oblasti environmentálního vzdělávání – ohledávání filozofických, psychologických, sociologických, pedagogických a dalších jeho aspektů. Přináší však i podněty potřebné pro růst kvality vzdělávání v praxi.

V hojně naplněné rubrice recenzí knih a odborných studií se už začala rozvíjet diskuse čtenářů.

Kromě toho zde je dostupný bohatý systém přímých odkazů na zdroje. Nechybí ani novinky a upozornění na chystané akce v oboru a atraktivně naplněná rubrika na pomoc autorům, kde má každý možnost rozvíjet své autorské schopnosti; jde o oblast vzdělávání, která je v ČR dosud poměrně zanedbaná. Vše se odehrává v uživatelsky přátelském softwarovém prostředí.

Na stránkách Envigogiky se tedy otevírá prostor pro kritickou reflexi důležitých, nově se objevujících témat, a také pole příležitostí pro vznik nových výzkumných směrů a oborů. Podrobnější programové prohlášení lze nalézt v Informacích o časopise na internetové adrese časopisu. Zde najdete také údaje o jeho širším zázemí, struktuře a redakčních pravidlech.

Envigogika vychází třikrát ročně, a to v dubnu, srpnu a prosinci. Obsah aktuálního čísla bude vždy shrnut a začleněn ve formě dvojlistu do Bedrníku, tištěného časopisu pro ekogramotnost, který je distribuován především učitelům z praxe.

Vydává ho Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina.

Příspěvky do Envigogiky se přijímají průběžně. Pro zveřejnění v recenzované rubrice je však třeba počítat s recenzním řízením trvajícím několik týdnů. Nezávazným tématem čísla 1/2007 je ekologická či environmentální etika, dále bude pozornost věnována problému interdisciplinarity v teorii i vzdělávací praxi.. Příspěvky do recenzované rubriky tohoto čísla je potřeba odeslat do konce února.

S pozdravem

Jana Dlouhá,

envigogika@czp.cuni.cz,

tel. 224 320 164,

envigogika.cuni.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů