Úterý, 16. dubna 2024

ČEZ zvětší investice v Polsku

ČEZ zvětší investice v Polsku
Společnost ČEZ chce rozšířit své investice v Polsku. Pokud polská vláda obnoví privatizační proces, ČEZ se do něj zapojí, řekl včera ve Varšavě šéf firmy Martin Roman. Doplnil, že firma zvažuje v Polsku výstavbu nové elektrárny.

ČEZ získal v polovině loňského roku na jihu Polska dva elektrárenské podniky. Za většinové podíly ve firmách Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho zaplatil americké firmě PSEG celkem 383 milionů eur (asi 10,8 miliardy korun). To představovalo největší českou investici v zahraničí.

Plánem pro letošní rok jsou podle Romana velké investice do ekologizace. "Polsko neprošlo vlnou hromadného odsíření jako Česko, pokud tak elektrárny neučiní, budou odstaveny," připomněl. "Zahájili jsme odsíření Skawiny, což pomůže ke zlepšení životního prostředí v okolí Krakova a Katovic," řekl ředitel společnosti v Polsku Vladimír Černý. Elcho je nová elektrárna, v jejím případě se ČEZ podle Černého soustředí na to, jak nejlépe využít její možnosti.

"Zvažujeme také výstavbu nějakého nového zdroje," uvedl Roman. "Nejlogičtější by to bylo tam, kde už něco vlastníme, tedy ve Skawině," dodal.

V letošním roce by měl ČEZ o výstavbě podle Romana rozhodnout. Nová elektrárna by zásobovala polský trh.

V Polsku ČEZ usiloval mimo jiné o podíl v černouhelné elektrárně Kozience, ucházel se o privatizaci elektrárny Dolna Odra a jednal o koupi uhelné holdingové skupiny Katowicki Holding Weglowy (KWH). Konzervativní vláda však prodeje podniků pozastavila. Protože však docházejí peníze ve státní kase, oznámil kabinet premiéra Jaroslawa Kaczyńského před koncem loňského roku, že zvažuje privatizaci 700 firem. "Pokud se objeví nějaká investiční příležitost v Polsku, určitě ji zvážíme," řekl finanční ředitel Jan Brožík.

Loni v říjnu vstoupila česká elektrárenská společnost na varšavskou burzu, která má největší akciový trh ve střední Evropě. "Tím jsme deklarovali, že Polsko je pro nás region číslo jedna, je to největší trh ve střední Evropě, proto se na něj nejvíce soustředíme," uvedl Roman. Akcie české firmy se ve Varšavě staly první emisí velké energetické společnosti. "S působením na burze jsme velmi spokojeni, naplnilo se naše očekávání, že bude zpočátku zájem velkých penzijních fondů se zainvestovat, což se stalo," vysvětlil Brožík.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů