Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé Jihlavy se budou moci vyjádřit ke Kronospanu

Obyvatelé Jihlavy se budou moci vyjádřit ke Kronospanu

JIHLAVA - Příští pondělí získají obyvatelé Jihlavy možnost vznášet připomínky k provozu Kronospanu. Ministerstvo životního prostředí svolalo na tento den veřejné projednání v rámci hodnocení vlivů nových technologií na životní prostředí (EIA). Jednání souvisí s projektem Kronospanu na instalaci nových filtrů k sušárně dřevních třísek, která je dnes největším zdrojem znečištění ovzduší na Vysočině. Veřejné projednání se koná v pondělí 5. března od 15 hodin ve velkém zasedacím sále jihlavského magistrátu (Tolstého ulice 15, místnost č. 100). Jednání se mohou zúčastnit všichni zájemci.

Předmětem veřejného projednávání bude nezávislý expertní posudek dokumentace vlivů záměru nazvaného „Snížení emisí ze sušárny dřevních třísek Schenkmann&Piel technologií UTWS a suchým elektrofiltrem a změna kotle na spalování biomasy“ na životní prostředí a zdraví obyvatelstva. Jednání se zúčastní zástupci Ministerstva životního prostředí, krajského úřadu, jihlavského magistrátu, Kronospanu a odborníci, kteří vypracovali dokumentaci a posudek. Občané mohou k projektu vznášet své dotazy a připomínky.

Investice Kronospanu do nových filtrů přichází podle Arniky s velkým zpožděním, ekologické sdružení ji ale přesto vítá. „V dnešní době pochází asi 80% všeho prachu ve městě z komínů Kronospanu. Podnik měl účinné filtry zprovoznit už dávno spolu s linkou na výrobu dřevotřískových desek. K instalaci filtrů je sice pět minut po dvanácté. Je s podivem, jak dlouho úřady tolerovali zamořování jihlavského vzduchu,“ říká Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky. „Nemělo by se jednat o poslední investici firmy do zmírnění negativního vlivu na životní prostředí,“ dodává Vitnerová s poukazem na stále vysoké úniky rakovinotvorného formaldehydu z podniku.

Dokumentace i nezávislý posudek jsou dostupné na internetu ZDE

Poslední termín k podání písemných připomínek k instalaci nových filtrů v Kronospanu vyprší v pátek 9. března 2007. Zájemci je musí adresovat Ministerstvu životního prostředí, které na základě doporučení expertů, výsledků veřejného projednání a došlých připomínek vydá do dvou měsíců závěrečné stanovisko.

http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů