Pátek, 26. dubna 2024

Bělský les se změní, ale zůstane oázou klidu

Bělský les se změní, ale zůstane oázou klidu

Cesty pro in-line bruslaře, cyklistické stezky, dětské koutky a upravené stezky pro běžkaře. Takto pravděpodobně bude vypadat Bělský les v Ostravě-Jih po chystané revitalizaci.
„Chceme, aby se z Bělského lesa stala atraktivní zóna volnočasových aktivit, kterou budou využívat všichni občané obvodu – od dětí přes maminky s kočárky až po seniory. Ve střední Evropě neexistuje město, které by ve svém nitru mělo takový les,“ řekl místostarosta OstravyJih Radim Miklas (ODS).
Místostarosta Ľubomír Košík (ČSSD) tvrdí, že v současnosti existuje hned několik studií na využití Bělského lesa. „Některé jsou ale až moc bizarní. Musíme toto území ochránit před neoptimálním využitím.“
Co vše se v lese změní a kolik to bude stát, ještě není jasné. První klíčové jednání ohledně budoucí podoby se bude konat 4. dubna. Informoval o tom starosta obvodu Otakar Veřovský (ČSSD) s tím, že poté dostanou slovo také občané. Anketu chtějí radní vypsat v červenci nebo v srpnu.
„Revitalizace v Bělském lese by měla proběhnout tak, aby byl smysl lesa zachován a i nadále nabízel svou uklidňující atmosféru celému obvodu i městu. Osobně nejsem pro to, aby se v lese dělaly nějaké výrazné úpravy. Les by měl být zachován. Jen v přední části, tam, kde byla dříve kasárna, ať vzniknou pískoviště a prolézačky,“ dodal starosta Veřovský s tím, že práce na revitalizaci Bělského lesa by mohly začít již v příštím roce.
Ani oslovení obyvatelé obvodu si v Bělském lese nepřejí žádné větší změny. Přivítali by jen kvalitnější chodníky na procházky a především úklidovou četu, která by les pravidelně čistila. „Uvítala bych i více laviček, není si kde sednout. Ale samotný les bych už více neprořezávala ani nijak jinak do něj nezasahovala,“ tvrdí Zdeňka Ríglová. Hřiště a nejrůznější prolézačky pro děti by v lese zase přivítala Silvie Neusserová. Ani ona by ale nechtěla, aby se z lesa stal například park.

Karel Balcar

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů