Čtvrtek, 28. března 2024

Vodohospodáři poslouchají, kudy v podzemí uniká voda

Vodohospodáři poslouchají, kudy v podzemí uniká voda

Jihočeští vodohospodáři poslouchají, kudy jim v podzemí z potrubí uniká voda. Odhalení jinak nepostřehnutelných poruch na vodovodních řadech pomocí moderní elektroniky jim umožňuje včasné opravy, které v konečném důsledku městům šetří peníze za mizející vodu.
Například jen skupina techniků prevence vodovodní sítě 1. JVS loni tímto způsobem zkontrolovala ve všech svých provozovaných lokalitách více než tisíc kilometrů potrubí.
„Tuto metodu používáme už několik let a patří ke standardně poskytovaným službám v jednotlivých městech a obcích, kde naše společnost spravuje vodohospodářské sítě,“ uvedl provozní ředitel 1. JVS Lubor Tomanec a doplnil, že souběžně s preventivními odposlechy je prováděna také kontrola stavu a funkčnosti všech ovládacích armatur, tedy šoupat, hydrantů a vodovodních šoupátek. „Jen v loňském roce bylo takto zkontrolováno 9,5 tisíce těchto prvků,“ řekl Tomanec.
Společnost Vodovody a kanalizace Jižní Čechy (VAK JČ) nasadila tuto techniku od začátku letošního roku v Protivíně a už se jí zde podařilo odhalit tři skryté poruchy na vodovodním řadu.
„V praxi vypadá použití techniky tak, že rozmístíme snímače šumů na jednotlivá místa vodovodního řadu. Snímače se podle nastavení sepnou v určitou dobu. Vypovídající jsou měření v nočních hodinách, kdy není na vozovkách provoz. V případě, že zjistí vyšší šum, než je ten běžný v potrubí, dostaneme přesnou informaci do vyhodnocovacího zařízení. Potom se místo prohlédne, protože vyšší hodnoty ukazují na prasklinu v řadu,“ vysvětlil princip fungování zařízení vedoucí dispečinku VAK Jižní Čechy Rostislav Řežáb a poznamenal, že tuto techniku firma rozšíří i do dalších měst.
„Úniky z vodovodních řadů ve městech jsou docela běžné, ale tímto způsobem se dají účinně snižovat,“ konstatovala výkonná ředitelka provozu VAK JČ Olga Štíchová.


Petr Pokorný

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů