Úterý, 23. dubna 2024

Krajský úřad Zdravého kraje Vysočina je šetrnější k životnímu prostředí

Krajský úřad Zdravého kraje Vysočina je šetrnější k životnímu prostředí

Dobrý den,

pracovníci Krajského úřadu v Jihlavě jsou šetrnější k životnímu prostředí. Neznamená to jen ve větší míře využívat třeba recyklovaný papír, renovovat tonery do tiskáren nebo důsledně třídit odpady.

Kraj chce do budoucna např. při zadávání veřejných zakázek (i malého rozsahu, či podlimitních), kde je to možné, požadovat v podmínkách pro předložení nabídky (v kvalifikačních předpokladech) doložení dokladů uchazeče o zohledňování ochrany životního prostředí pro činnost/podnikání ve vztahu k veřejné zakázce.

„Na krajském úřadě se třídí odpad (papír a plasty, poznámka autora) již od roku 2004. V loňském roce byly využity finanční prostředky na pořízení třídících nádob pro důsledné třídění nejen papíru a plastů, ale i pro sklo a nebezpečný opad.

Během roku 2007 zvažujeme zahájit používání recyklovaného papíru pro běžný tisk ve vybraných zařízeních.

V loňském roce jsme nakoupili cca 25% z celkového objemu kancelářských potřeb z recyklovaného materiálu, snižování spotřeby papíru dosahujeme díky oboustrannému tisku nebo tím, že materiály vydáváme v elektronické podobě, a nikoli na papíře, “ vyjmenovala opatření Ivana Šmídová z odboru sekretariátu ředitele krajského úřadu.

Realita má podobu nádob na tříděný odpad pořízenými v rámci spolupráce kraje Vysočina se společností EKO-KOM, a.s.

„Nejlepší odpad je odpad, který vůbec nevznikne, a proto ke snížení produkce odpadů přispěje i provozovatel bufetu, který souhlasil s nabídkou nápojů ve vratných obalech pro zajištění občerstvení konaných v sídle kraje.

Nabídka bude realizována postupně od února 2007, dosud se žádné nápoje ve vratných lahvích neprodávaly,“ doplnil příklad z praxe náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Pavel Hájek.

Na zajištění podílu finančních prostředků čerpaných z jiných zdrojů přispívajících k ochraně životního prostředí se podílejí pracovníci krajského úřadu (odborů regionálního, životního prostředí a majetkového) prostřednictvím připravovaného projektu pro čerpání prostředků z evropských fondů, který by na vytipovaných budovách v majetku kraje realizoval opatření vedoucí k úsporám energií – zateplování budov, výměna oken apod.

K naplňování Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina přispívá již čtvrtým rokem spolupráce kraje s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. Společným cílem je snižování množství odpadů ukládaných na skládkách, zvýšení povědomí obyvatel o třídění odpadů a zvýšení využívání vytříděných obalových odpadů.

S pozdravem

Jitka Svatošová, tisková mluvčí krajského úřadu

Více informací:

Eva Navrátilová, odbor životního prostředí,

tel.: 564 602 522,

e-mail: navratilova.e@kr-vysocina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů