Pátek, 19. dubna 2024

Snahy úředníků o odstranění hald odpadu nevychází

Snahy úředníků o odstranění hald odpadu nevychází

KOPŘIVNICE - Jako o domu hrůzy mluví obyvatelé sídliště Sever o objektu bývalého řeznictví Vítek na samém konci panelové zástavby. Dům s číslem popisným 630 je již od poloviny devadesátých let opuštěný a chátrá. Víc než samotný objekt ovšem obyvatelům sídliště vadí haldy odpadu, které v objektu a jeho okolí shromažďuje bezdomovec, který ruinu již asi osm let obývá.

Hromady matrací, rozmočených papírových kartonů, starého nábytku a dalšího odpadu jsou totiž ideálním prostředím, kde se daří potkanům a dalším hlodavcům. Přes stížnosti občanům se úřadům zatím nedaří situaci uspokojivě řešit.

„Dala jsem při jednání vedení města podněty, abychom tu situaci nějak řešili, je to ostuda města,“ říká místostarostka Kopřivnice Dagmar Rysová. Snahu v tomto směru vyvíjelo už minulé vedení města, v polovině loňského roku město na Okresním státním zastupitelství podalo oznámení na Jaroslava Hanzelku pro trestný čin neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytového prostoru. Záměrem úředníků bylo přitom zbavit hustě osídlenou zónu sídliště Sever potenciálního nebezpečí napadení dětí hlodavci a šíření nákaz. Lednové usnesení státní zástupkyně Magdy Dobrovolné je ovšem k bezdomovci shromažďujícím v okolí neoprávněně užívaného domu odpadky velmi mírné. Odmítla totiž jeho přečin kvalifikovat jako trestný čin s tím, že jeho záměrem nebylo způsobit na cizím majetku škodu, ale pouze opuštěný objekt využíval k přespávání. „Obviněný sice neoprávněně bydlel v cizím rodinném domku, ale v tomto nelze spatřovat trestný čin, jeho jednání by mohlo být posouzeno jako přestupek,“ uvádí v odůvodnění svého rozhodnutí prokurátorka. Nyní by se tedy měla případem zabývat přestupková komise města. Pokud by jednání Jaroslava Hanzelky posoudila jako přestupek proti majetku, hrozila by mu pokuta až do výše 15 tisíc korun, ale přestupková komise nemůže nelegálnímu uživateli někdejšího řeznictví nařídit, aby objekt opustil ani aby ho zbavil nashromážděného odpadu.

Svázané ruce má zatím také odbor životního prostředí. I zde už zaznamenali stížnosti na nepořádek v okolí domu a město již na své náklady provedlo deratizaci. Nyní se úředníci snaží o situaci jednat s novým majitelem objektu, podnikatelem Marcelem Popelářem. „Dlouho jsme se potýkali s tím, že objekt byl součástí konkurzu a nebyl jasný vlastník. Nyní se budeme snažit s majitelem najít způsob, jak situaci vyřešit,“ tvrdí Zuzana Gřesíková z odboru životního prostředí kopřivnické radnice. Právě majitel objektu by měl být tím, kdo bude mít možnost vůči svému nezvanému nájemníkovi účinně zasáhnout. Hrozí mu ale také nebezpečí, že jako majitel objektu bude muset na vlastní náklady zlikvidovat skládku, která kolem domu za léta vyrostla.

Zatímco někteří úředníci města se snaží najít způsob, jak bezdomovce Hanzelku z jeho ’squatu’ vystěhovat, například městské policii jeho přítomnost příliš nevadí. „Stížnosti přímo na toho člověka jsme nezaznamenali. Když si někdo stěžuje, tak na nepořádek okolo domu, případně nám lidé volají, když se jim zdá, že se podezřele z budovy kouří, protože jsme tam měli už dva požáry,“ tvrdí velitel městských strážníků Jan Müller. Podle jeho slov je situace z bezpečnostního pohledu lepší, než byla, když Hanzelka domek neobýval. „Scházeli se tam narkomani, v objektu si hrály děti, docházelo tam ke zraněním. To se teď neděje,“ potvrdil Müller.


Autor: Kopřivnické noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů