Úterý, 23. dubna 2024

MŽP preverí ovzdušie, pôdu a vodu v okolí výbuchu v Novákoch

MŽP preverí ovzdušie, pôdu a vodu v okolí výbuchu v Novákoch

Bratislava 2. marca (TASR) - Rezort životného prostredia preverí ovzdušie, pôdu a vodu v okolí dnešného výbuchu Vojenského opravárenského podniku v Novákoch. K úniku nebezpečných chemických látok do ovzdušia nedošlo a podľa prvých správ by nemala hroziť kontaminácia pôdy, ani vody.

Na miesto výbuchu vyšle rezort odborné zložky, najmä pojazdné laboratórium. Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) preverí možné ohrozenie jednotlivých zložiek životného prostredia.

Podľa prvých správ a pozorovaní z miesta nešťastia by nemala hroziť kontaminácia pôdy. Prípadné ohrozenie podzemných vôd bude záležať aj od toho, aká vysoká je ich hladina. "Prvé správy však nasvedčujú tomu, že ku kontaminácii nedošlo, pretože miestny potok, ktorý preteká v blízkosti závodu, je pod kontrolou odborných pracovníkov a kontaminovaný nie je," uviedol dnes pre TASR hovorca ministerstva životného prostredia Peter Višváder.

Všetky okolité podniky, ktoré majú k dispozícii pojazdné laboratóriá na monitorovanie kvality ovzdušia, dostali od krízového štábu príkaz, aby ich uviedli do chodu a podobne boli uvedené do činnosti všetky stacionárne meracie zariadenia. Pracovníci SIŽP budú na mieste havárie a jej okolí pôsobiť už v sobotu a potom opakovane v najbližších týždňoch, aby mohli s istotou vylúčiť kontamináciu jednotlivých zložiek životného prostredia.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů