Pátek, 29. března 2024

V Temelíně opět tekla radioaktivní voda

V Temelíně opět tekla radioaktivní voda


V Jaderné elektrárně Temelín (JETE) uniklo znovu asi 1100 litrů lehce radioaktivní vody z reaktoru do záchytné nádrže.

Oznámil to dnes mluvčí rakouského ministerstva životního prostředí Daniel Knapp s odvoláním na předběžnou telefonickou informaci z české strany. Rakousko nyní připravuje mezinárodní žalobu proti elektrárně, uvedl Knapp. Událost se podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře stala v úterý odpoledne při tlakové zkoušce v ochranném krytu na horním bloku reaktoru. K únoku radioaktivní vody došlo již podruhé během jednoho týdne.

drabova_SUJB_v.jpg"Nestalo se nic vážného, jde o podobnou událost jako minulý týden a životní prostředí nebylo ohroženo," uvedl Nebesář. Podotkl, že mírně radioaktivní voda odtekla do předem určené nádrže. Vyšetřování úniku by podle něj mělo být ukončeno ještě dnes. Současně bude upřesněn harmonogram odstávky.
Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová sdělila, že z pohledu bezpečnosti se nic neděje. "Nyní probíhá šetření, co mám informace, tak příčinou byla údajně netěsnost. Přesné množství se upřesňuje," uvedla.
"Zkouška splnila svůj úkol, neboť odhalila netěsnost na zařízení před jeho uvedením do provozu. Rakouská strana byla o události informována přesně podle dohody," uvedl mluvčí.

Vídeň ale podle agentury APA opakované úniky interpretuje jako "vážný důvod k pochybnostem o úrovni bezpečnostní kultury v Temelínu". Jde o stejný druh závady jako minulý týden během návštěvy rakouského kancléře Alfreda Gusenbauera v Praze, řekl mluvčí rakouského ministerstva. Případ potvrzuje oprávněnost rakouské zásadní kritiky Temelína, dodal.

Podle Moniky Wittingerové z občanského sdružení Jihočeské matky uniklo asi 1500 litrů mírně radioaktivní vody na odstaveném prvním bloku. O tomto množství mluvila zpočátku i agentura APA, aby vzápětí množství upravila na 1100 litrů.

„Opět musíme zopakovat, že  úroveň kultury bezpečnosti na jaderné elektrárně Temelín je nízká.  Na to již několikrát v minulosti provozovatele upozorňoval i Státní úřad pro jadernou bezpečnost, přesto  provozovatel není schopen těmto událostem předejít, “ uvedl Pavel Vlček ze sdružení Jihočeské matky, Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí a sdružení Calla.

První únik vody Rakušany "naštval"

V noci na 27. února, kdy do Prahy přijel kancléř Gusenbauer, uniklo v Temelínu z nedovřeného kohoutu 2000 litrů lehce radioaktivní vody do záchytné nádrže, což bylo oznámeno až ve čtvrtek. Kancléř poté v rakouském tisku prohlásil, že je "velmi naštvaný" na českou vládu, že jej o případu neinformovala ještě během jeho návštěvy. "Považuji to za téměř nepřátelský akt," řekl tenkrát médiím s tím, že "věc bude mít důsledky".

Česká strana zdůrazňuje, že podle dohod z Melku je povinna takové případy Rakousku ohlásit do 72 hodin, což se minulý týden také stalo. Případ prý přitom představoval podle mezinárodní škály jaderného ohrožení stupeň nula.

Říman po zasedání vlády novinářům řekl, že chce případ vyšetřit a vyvodit z něj opatření, například organizační změny v elektrárně. "Je to podruhé během krátké doby. Je to taková drobnost, nad kterou by se v normálním podniku nikdo nepozastavoval, ale jedná se o citlivý Temelín. Jsou tu pouze dvě možnosti, buď je to šlendrián, nebo zlý úmysl. Obojí je špatně, je třeba to vyšetřit a přijmout opatření, aby se to neopakovalo," uvedl. Podotkl, že takové drobné události kazí jinak dobrý obraz Temelína.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů