Pátek, 26. dubna 2024

Martin Bursík bude žádat vysvětlení častých nehod v Temelíně

Martin Bursík bude žádat vysvětlení častých nehod v Temelíně

Poslední incidenty na Jaderné elektrárně Temelín dokládají, že pokroku v úrovni kultury bezpečnosti a dodržování zásad kvality a jakosti se nedaří dosáhnout. Provozovatel zařízení zřejmě není dostatečně motivován k tomu, aby v této oblasti přijal zásadní a problém systematicky řešící opatření. Na jedné straně tomu napomáhá propaganda vykreslující nereálný obraz Jaderné elektrárny Temelín a jaderné energetiky obecně. Na straně druhé se provozovatel chová tak, jak mu dozorový orgán dovolí.

Dosavadní výkon státního dozoru nad jadernou bezpečností vzbuzuje přinejmenším celou řadu otázek. Nebyl dosud schopen zajistit takovou úroveň bezpečnostní kultury na jaderných elektrárnách, jakou by sám ve svých výročních zprávách nemusel kritizovat. Ačkoli mu zákon dává do rukou poměrně silné nástroje, kterými si může vynutit téměř okamžité zlepšení situace, nepoužívá jich. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost nehody a problematické úniky na JE Temelín nevysvětluje, ale často spíše bagatelizuje a zesměšňuje. 


Je na čase, aby přístup Státního úřadu pro jadernou bezpečnost k předmětu jeho činnosti byl podrobněji přezkoumán a případně přehodnocen. Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík bude proto žádat, aby předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová podala na jednání vlády podrobné informace o dosavadních selháních JE Temelín a seznámila vládu s návrhem konkrétních opatření, jak hodlá situaci častých provozních selhání řešit do budoucna.

Kontakt: Eva Rolečková, tisková mluvčí Strany zelených, 774 725 625, eve.roleckova@zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů