Pátek, 26. dubna 2024

Ekologie má zelenou

Ekologie má zelenou

Liberecký kraj - Dlouhodobý plán rozvoje kraje má po ekologické stránce zelenou. Dokument, který je spíše deklarativní, neobsahuje žádné body, které by škodily životnímu prostředí nebo ohrožovaly veřejné zdraví. Potvrdil to odborný posudek. Strategie rozvoje Libereckého kraje do roku 2020 je před schválením.

"Předloženou koncepci rozvoje lze za podmínek dodržení navržených opatření doporučit ke schválení," řekla Zuzana Toniková na veřejném projednávání dokumentu. Odbornice náleží k týmu, který pro Liberecký kraj posuzování vlivu na životní prostředí zpracoval. Zmiňovanými podmínkami pak je kromě šetrnosti k prostředí vůbec také dodržení podmínek z hlediska projektu Natura 2000, tedy soustavy mezinárodně chráněných oblastí Evropské unie.

Veřejnost může stále dokument připomínkovat. "Podat ji může kdokoli do 13. března," připomněl Vít Příkaský, krajský radní pověřený vedením rezortu hospodářského a regionálního rozvoje. Konečné slovo pak bude mít krajská rada a zastupitelstvo, které by měly strategii schválit již v dubnu.

Nejde o úplnou novinku, první strategie byla schválena před pěti lety. Liberecký kraj musí koncepci aktualizovat kvůli Evropské unii, a to i pro větší úspěšnost žadatelů o dotace z jejích strukturálních fondů. "Snažíme se, aby byla nastavena tak, aby do budoucnosti nebyla limitující," přislíbil vedoucí odboru hospodářského a regionálního rozvoje Michael Otta. V minulosti mohly být projekty, které se strategií kraje byly neslučitelné, bodově znevýhodněny nebo dokonce vyřazeny.

Dokument má tvořit rámec. Lidé by se v něm měli i dozvědět, kam se bude kraj ubírat. Například z něj lze vyčíst, že jadernou elektrárnu tu neplánují, ba naopak, kraj chce podporovat obnovitelné zdroje. "Co není ve strategii, jako by pro Liberecký kraj nebylo. Podporu nezíská," připomněl Vít Příkaský. Orientační plány by tak měly být jak pro obce, tak neziskové organizace či podnikatele.

Plán rozvoje kraje

Do dubna by mělo vše projít zastupitelstvem. Co nebude v tomto dlouhodobém plánu, nemá šanci se prosadit. První strategie byla schválena v roce 2002, rok po vzniku krajské samosprávy. V roce 2006 přistoupil kraj k její aktualizaci, na základě podnětů z Evropské unie i samotných změn v regionu.

Martina Machová

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů