Čtvrtek, 28. března 2024

Celodenní svícení: Zastánci bezpečné dopravy se přou s ekology

Celodenní svícení: Zastánci bezpečné dopravy se přou s ekology
 V Rakousku se rozpoutala široká veřejná diskuse o tom, zda je správné povinné celoroční ježdění s rozsvícenými světly. Toto opatření přitom země uzákonila teprve před necelým rokem. Nyní Vídeň zvažuje, zda by nemělo být zase zrušeno.

Střetávají se názory ochránců životního prostředí s postoji stoupenců zvyšování bezpečnosti dopravy. Ekologové poukazují na to, že celodenní svícení znamená zvýšení spotřeby pohonných hmot - v průměru zhruba o 25 litrů na každé auto za rok. To představuje jen v Rakousku 338.000 tun emisí kysličníku uhličitého ročně navíc.

Zastánci svícení tvrdí, že zvyšuje bezpečnost dopravy a že je cynické stavět proti sobě zplodiny a lidské životy. Jenže právě zvýšení bezpečnosti v důsledku celoročního svícení zatím nebylo prokázáno. Ministr dopravy Werner Faymann již nařídil vypracování podrobné studie o dopadech svícení na bezpečnost provozu.

V případě, že pozitivní přínos nebude jednoznačně prokázán, oznámil ministr přehodnocení příslušného zákona a možný návrat ke svícení pouze v zimním období. Podobné studie v zahraničí prý přinesly protichůdné výsledky - Dánsko tvrdí, že se dokonce zvýšil počet nehod s účastí chodců, podle EU zachrání svícení v celé unii za rok až 2000 životů.

I výrobci automobilů se snaží. Přicházejí s úspornějšími světly pro denní provoz. Jejich využitím stoupne spotřeba pohonných hmot jen o šest litrů ročně. Jejich zabudování do aut, která jsou již v provozu, by však bylo dosti drahé.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů