Čtvrtek, 25. dubna 2024

Britská vláda navrhla zákon o snižování emisí

Britská vláda navrhla zákon o snižování emisí
Britská vláda včera navrhla zákon stanovující závazná pravidla pro snižování emisí. Chce je do roku 2050 snížit o 60 procent proti nynějšímu stavu a do roku 2020 o 26 až 32 procent.

Britové uvádějí, že jsou první zemí, která bude mít takový zákon. Jeho hlavním nástrojem je pětiletý "emisní" rozpočet, který bude vláda podle ministra financí a pravděpodobného budoucího premiéra Gordona Browna spravovat právě tak prozíravě jako státní finance.

Britský premiér Tony Blair nastolil životní prostředí jako mezinárodní problém v době, kdy před dvěma lety předsedal skupině G8, kterou tvoří sedm nejvyspělejších zemí a Rusko.

Britský opoziční vůdce David Cameron vládní návrh okamžitě kritizoval za to, že nestanoví každoroční cíle snižování CO2. Podle vlády a jejích odborníků ovšem v případě klimatu nedává každoroční limit velký smysl, i když vláda se zavázala, že dá parlamentu každý rok zprávu, jak se zákon naplňuje.

Ekologické organizace daly najevo, že by chtěly, aby právní norma obsahovala závazek snížit emise o 80 procent místo navrhovaných 60.

Návrh zákona bude nyní předložen k veřejným konzultacím. Parlament by ho měl schválit příští rok.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů