Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pokud někdo jede v těchto dnech na Pálavu uvidí na jezerech pod ní ní ponton s mobilní vrtnou soupravou. Geologové zde totiž údajně prověřují podloží připravované rychlostní komunikace na Vídeň. Podle tv zpravodajství je o její trase již pevně rozhodnuto a trasa na Břeclav, jež mj. prosazují někteří ekologové je mimo hru.Ti poukazují na zničení  oblasti v okolí biosferické rezervace Pálavské vrchy a dále na zbytečnost stavby, neboť podle jejich názoru, pokud by se využila stávající trasa na Břeclav, tak by náklady byly menší, neboť dálnice na Břeclav a Bratislavu již stojí a jednalo by se o překlenutí poměrně malého území směrem k Rakousku novou dálnicí. Radikální nepřímo podezírají z interesu na delší stavbě tzv.betonářskou lobby.

Ministr životního prostředí Martin Bursík se vrátil do pětice nejmedializovanějších politiků
V týdnu od 5.3.2007 do 11.3.2007 se nejmedializovanějším politikem stal premiér Mirek Topolánek (1955 příspěvků). Na druhém místě se objevil prezident Václav Klaus s 1171 příspěvky. Třetí pozici zaujal předseda KDU-ČSL a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (944 příspěvků). Do pětice nejmedializovanějších politiků se dostali také předseda ČSSD Jiří Paroubek (737 příspěvků) a ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík s 706 příspěvky.

Zrušit poplatky pro občany ve sběrných dvorech odpadů navrhla radě centrálného plzeňského obvodu obvodu komise životního prostředí. „Vzali jsme tento návrh na vědomí. V současné době platí fyzické osoby 2 koruny za kilogram objemného odpadu a stavební suti vyvezený do sběrného dvora. Nelze vyloučit, že tento poplatek vede k zakládání černých skládek, jejichž likvidace je podstatně dražší,“ upřesňuje starosta Jiří Strobach. Radní vzali na vědomí i druhý návrh komise životního prostředí a to na vypsání výběrového řízení na sběr separovaného odpadu. „Cílem je zvýšení současného počtu stanovišť kontejnerů na tříděný odpad a tím i objemu vytříděného skla, papíru a plastů. Oba návrhy je třeba posoudit i s ohledem na Magistrátem města připravovanou koncepci nakládání s odpady,“ dodává starosta Strobach.

Liberec - Oproti minulému týdnu se několikanásobně zvýšil výskyt pylových zrn v ovzduší. Zvýšení je především u olší, lísek, tisu a topolu. V následujících dnech koncentrace ještě pravděpodobně poroste. "To bude záviset především na povětrnostních podmínkách a také na vývoji počasí," řekla Ludmila Štillerová ze zdravotního ústavu v Liberci. Spóry plísní jsou v současné době na ústupu.

Mnichovo Hradiště - Už zase! Zloděj zaútočil na mýtnou bránu na rychlostní silnici R10 u Mnichova Hradiště a vysál z agregátu, který ji pohání, neuvěřitelných 800 litrů nafty! "Zloděj v noci na neděli odstranil dva visací zámky a ukradl naftu v hodnotě přes dvacet tisíc korun. Na zařízení navíc způsobil škodu 6 tisíc korun," uvedl včera policejní mluvčí Ladislav Mareš. Zloděj naftu přečerpal do svých sudů. Byl to ale zřejmě amatér, protože na místě nechal jeden z dvacetilitrových sudů, který se převrátil. "Došlo k úniku nafty. Místo jsme zasypali sorbenty," uvedl pro TV Nova velitel zásahu David Pošepný. Nafta navíc začala unikat do nedalekého potoka. Policie ovšem včera oznámila, že k ohrožení životního prostředí nakonec nedošlo. Hasiči měli situaci pod kontrolou. Zemina musela být odstraněna pomocí bagru. Zloděj byl zřejmě amatér, protože v bahně na místě zanechal plno stop, ztratil čepici, zapomněl část vozíku a jeden sud s ukradenou naftou. Podle policie bude proto dopadení pachatele otázkou několika dnů.

Úředníci brněnského magistrátu se v nejbližších týdnech začnou probírat stohy dokumentů, které se vztahují k rekonstrukci brněnské železnice a přesunu nádraží. Mimo jiné budou rozhodovat o oprávněnosti asi 80 odvolání, která proti územnímu rozhodnutí stavebního úřadu Brna-střed podali jednotlivci i ekologové.

14 čínských podniků se přihlásilo do Smlouvy o dobrovolném eliminování vypouštěných odpadů, kterou EU odstartovala na čínském území.
Čína tak poprvé zavádí způsob „podnikové dobrovolnosti" v ochraně prostředí. EU poskytne technickou podporu přihlášeným podnikům, rovněž čínská vláda bude vůči nim prosazovat příslušnou preferenční politiku.
Přihlášené čínské podniky se údajně týká ocelového a petrochemického průmyslu, výroby stavebního materiálu, atd. Přislíbily, že každoročně v budoucích třech letech zvýší efektivnost energetického využití o 3 až 5 procent a současně sníží vypouštěné odpady o stejná procenta.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů