Čtvrtek, 28. března 2024

Arnice a České inspekci životního prostředí vadí kácení alejí na Vysočině

Arnice a České inspekci životního prostředí vadí kácení alejí na Vysočině

JIHLAVA/TŘEŠŤ – Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě zahájila řízení „o omezení a zákazu činnosti“ s Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny. Ta chce pokácet přes 100 vzrostlých stromů (většinou lip) v alejích kolem silnice mezi obcemi Třešť – Čenkov – Růžená. Patnáct vzrostlých stromů již padlo. Krajská správa a údržba silnic Vysočiny kácení vysvětluje chystanou opravou vozovky. ČIŽP to však nepokládá za dostatečný důvod ke kácení.

Inspekce zjistila, že mají být pokáceny všechny stromy rostoucí po levé straně silnice ve směru od Třeště bez ohledu na jejich zdravotní stav. Obvod kmene některých stromů je více než 400 cm a mohou být až 200 let staré. Společenskou hodnotu takové lípy odborníci odhadují na půl milionu Kč. „Stromy podél cest lidé potřebují. Zachycují prach, zvlhčují vzduch, chrání cesty před silným větrem i palčivým sluncem. Aleje při cestách v okolí Třeště jsou navíc historicky cenné,“ říká Jana Vitnerová z jihlavské Arniky.

Česká inspekce životního prostředí kritizuje, že se vůbec nepočítá s náhradní výsadbou, a že o plánované opravě a kácení nebyl informován odbor životního prostředí jihlavského magistrátu. „Pokud firma plánuje rekonstrukci vozovky, musí mít nejen stavební povolení, ale i řádné povolení ke kácení. K tomu je potřeba doložit, že stromy, které mají být káceny, ohrožují bezpečnost, zejména v důsledku špatného zdravotního stavu. Plošné vykácení celé aleje je hrubý zásah do krajinného rázu a také k tomu je nutné mít povolení. Pracovníci České inspekce životního prostředí zjistili, že žádné takové povolení nebylo vydáno, proto se rozhodli nesmyslné kácení zastavit,“ uvedla Jana Vitnerová.

Krásné aleje a stromořadí patří ke Třešti stejně, jako známé betlémy. Sázet stromy začal pravděpodobně baron Wenzel von Strabach, který získal třešťské panství v roce 1844. U třešťského zámku založil anglický park, který je dnes cenným arboretem. Řady stromů, které dal tehdy vysadit u cest v okolí města, nyní zdobí krajinu a chrání naučné a cyklistické stezky. Několik jich vede až pod horu Špičák s pralesem na vrcholu.

Fotografie kácených stromů u Třeště naleznete zde:

http://arnika.org/fotogalerie.shtml?restrict=category........&res_val=Zbytečné kácení u Tře?tě&exact=1
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů