Středa, 24. dubna 2024

Jihočeští taťkové: Bursík nabádá sousedy k napadání vlastní země

Jihočeští taťkové: Bursík nabádá sousedy k napadání vlastní země

České Budějovice - Sdružení Jihočeští taťkové, které podporuje rozvoj jaderné energetiky, považuje za urážející, že vicepremier Martin Bursík nabádá sousední Rakousko k napadání vlastní země. Reagují tak na jeho výzvu v interview pro rakouský deník Der Standard, aby Rakousko podalo oficiální cestou námitky proti ventilům v jaderné elektrárně Temelín. Bursík ale tvrdí, že v rozhovoru rozhodně nikoho k ničemu nevyzýval.

"Článek vyšel pod titulkem Vidíme Temelín jako realitu a byl desinterpretován," řekl Bursík ve čtvrtek ČTK. Deníku podle svého výkladu pouze řekl, že dokud rakouská strana nepodá oficiální námitky, diskuse o naplňování takzvaných dohod z Melku nebude otevřena.

Podle sdružení ale Bursík předvedl, že nevidí dál, než na konec volebního období. Čeští zelení podle něj "vidí Temelín jako realitu", i když z ní "nemají žádnou radost". Jihočeští taťkové se ohradili i proti výroku, podle něhož "argumenty, jimiž bylo dokončení Temelína zdůvodňováno, nebyly korektní". Podle Bursíka po spuštění Temelína nebyly odstaveny severočeské hnědouhelné elektrárny a také není pravda, že by bez Temelína zemi hrozil nedostatek elektřiny.

"Zarážející skutečností je fakt, že pan Bursík nedokáže vnímat skutečnosti, které se nehodí jeho ideologii a přesahují jeho volební období," uvedl člen sdružení Bohdan Zronek, který pracuje jako směnový inženýr na Temelínu. Během výstavby Temelína zůstalo podle Jihočeských taťků neobnoveno zhruba 2000 megawattů starých uhelných elektráren. Beze zbytku se také potvrdily předpoklady o rostoucí spotřebě elektřiny, které byly použité při rozhodování o dostavbě Temelína.

"Je pravda, že pravděpodobně ještě celé současné volební období budeme elektřinu vyvážet. Ale pokud zachováme těžební limity na uhlí a dál budeme blokovat výstavbu nového jaderného bloku, začne se nám v horizontu sedmi až osmi let elektřiny nedostávat. Bez ohledu na rozvoj obnovitelných zdrojů i úspory," dodal Zronek.

Občanské sdružení Jihočeské matky označilo reakci opozičního sdružení za zcela neadekvátní. "Ministr Martin Bursík ve svém stanovisku pouze poukázal na to, že problémové okruhy z Melkského procesu se musí řešit na oficiální politické úrovni. Tedy, že diskutovat bude Česká republika poté, co obdrží oficiální podnět k debatě," uvedla Monika Wittingerová ze sdružení Jihočeských matek.

Rakousko, které Bursík označuje za "český ekologický vzor", bylo přitom podle Jihočeských taťků ještě v roce 2000 silným vývozcem elektřiny. Nyní je bez ohledu na obnovitelné zdroje zemí závislou na dovozu elektřiny a plánuje urychlenou výstavbu 4600 megawattů plynových elektráren emitujících oxid uhličitý, jenž napomáhá skleníkovému efektu.

http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů