Sobota, 20. dubna 2024

ČEZ investuje do ekologie 17 mld Kč do roku 2020

ČEZ investuje do ekologie 17 mld Kč do roku 2020

ČEZ investuje do roku 2012 celkem 17 miliard korun do ekologického plánu, který počítá s omezením emisí oxidu uhličitého (CO2) a zvýšením výroby z obnovitelných zdrojů, uvedla v pátek elektrárenská společnost.

ČEZ oznámil, že hodlá do roku 2020 snížit intenzitu emisí oxidu uhličitého na vyrobenou megawatthodinu o 15 procent. Plán se prozatím týká pouze výroby v Česku, firma jej bude postupně aktualizovat s ohledem na zahraniční akvizice.

Kromě toho chce ČEZ investovat v zahraničí do úspor emisí v objemu nejméně 30 milionů tun CO2.

Dále firma plánuje zhruba ztrojnásobit výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů celkem na 5,1 terawatthodiny v roce 2020 a podporovat projekty na snižování energetické náročnosti.

V první etapě firma nejvíce spoléhá na stavbu větrných elektráren, kde by ráda dosáhla instalovaného výkonu 500 megawattů a v současnosti chystá projekty o celkovém výkonu asi 100 megawattů. Společnost již dříve oznámila, že plánuje během 15 let investovat do větrných elektráren asi 20 miliard korun.

Dále ČEZ připravuje projekty na spalování biomasy a zvýšení účinnosti vodních elektráren, uvedl na tiskové konferenci obchodní ředitel Alan Svoboda.

"Potenciál energie větru lze díky dostupnosti technologií využít nejdříve. Ze strategického hlediska však budeme věnovat pozornost též cíleně pěstované biomase a zajištění její dostupnosti v průmyslovém měřítku," řekl Svoboda.

V roce 2006 vyrobil ČEZ 62 terawatthodin elektřiny, přičemž obnovitelné zdroje se na produkci podílely ze 2,3 procenta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů