Čtvrtek, 28. března 2024

Plány na "vodní dálnici" jsou u ledu

Plány na "vodní dálnici" jsou u ledu
Kontroverzní stavba jezů na dolním Labi se oddálila, přestože odborníci čekali, že začne letos. Plány sociálnědemokratické vlády Topolánkův kabinet s účastí zelených odložil a není jisté, jak s nimi naloží. Neregulovaný úsek Labe od Děčína po státní hranici je v létě nesplavný, vázne kvůli tomu lodní doprava přes německé hranice a náklad přebírají kamiony.

"Jediné, co v této situaci víme jistě, je, že předchozí rozhodnutí o stavbě bude revidováno s ohledem na nové politické vedení," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Podle ministra Bursíka je regulace dolního Labe vzdálená a musí se projednat s německou stranou kvůli návaznosti. "Jediné, co mám na stole, je úprava plavebního stupně Přelouč. Co se týče Děčína, zpracovává se vliv projektu na životní prostředí, ale to je ve fázi daleko menší připravenosti," uvedl Martin Bursík.

Ministerstva dopravy a životního prostředí se přitom na stavbě dohodla již v roce 2005. Ústupkem pro ekology, kteří chtějí chránit poslední nesvázaný kus přírody, byl plán na stavbu jednoho jezu namísto plánovaných dvou. Podle tehdejších informací z Povodí Labe měly být dokumenty ke stavbě dokončeny na jaře roku 2006. Podle optimistického odhadu vodohospodářů se mělo začít stavět v závěru roku 2006. Regulace by státní pokladnu vyšla na šest miliard.

Správci Labe nyní nevědí, na čem jsou. "Informace o tom, že by se měl projekt přehodnocovat, slyším poprvé. Jediné, co mohu lakonicky říci, je, že podporujeme zlepšení plavebních podmínek na dolním Labi," vyjádřil se mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek.

Podle projektu na stavbu jezu nedaleko Děčína měla být doba plnosplavnosti úseku prodloužena o 75 dní. Ponor lodí v době, kdy je nezajištěný vodní stav, se mělo zvýšit o 40 centimetrů. Ke splavnění celé části až po státní hranici by byly ale podle vodohospodářů potřeba jezy dva, jak bylo původně v plánu.

Proti úpravě toku protestují ekologové. Řeka by totiž ztratila kolísavost hladiny, na níž jsou závislé některé rostlinné druhy, například vzácný drobnokvět pobřežní. Území je navíc chráněné zákonem o ochraně přírody. Ve hře je také rozhodnutí Ústavního soudu, podle nějž stavbu jezů na Labi nelze zákonem označit za veřejný zájem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů