Pátek, 26. dubna 2024

Část firem obchodovala s povolenkami neférově

Část firem obchodovala s povolenkami neférově
Předloni spustila Evropská komise systém emisních povolenek. Ten měl firmy donutit k přechodu na technologie šetrné k životnímu prostředí.

Systém ale už loni v létě začal drhnout. Cena povolenek začala prudce klesat, dnes se blíží nule. A levné povolenky nikoho k investicím do ekologicky šetrných technologií nenutí.

"Pád ceny nastal, když si trh uvědomil, že jich bylo rozdáno víc, než kolik jich průmyslové firmy potřebují," říká Jan Pravda, jednatel společnosti Pravda Capital, která s povolenkami obchoduje.


HN: Přispěly podle vás povolenky k ochraně životního prostředí?

Systém splnil mnoho pozitivního. Především, je tu mechanismus, jak vyčíslit náklady na emise skleníkových plynů. První tříleté období ale musíme vnímat spíš jako zahřívací kolo. Překvapilo by, kdyby se to obešlo bez jakýchkoli potíží.


HN. Proč jsou dnes povolenky prakticky bezcenné?

Pád ceny nastal, když si trh uvědomil, že jich bylo rozdáno asi o čtyři procenta víc, než kolik jich průmyslové firmy spotřebují.


HN: Do konce roku už cena povolenek stoupnout nemůže?

Pravděpodobnost je velmi malá, muselo by dojít k nějakému zcela neuvěřitelnému jevu, třeba by muselo být v létě ohromné vedro, opravdu padesátistupňové. Nepočítáme s tím.


HN: Českým energetickým firmám se vyplácelo snižovat výrobu a povolenky raději prodávat. Není to důkaz, že systém k přechodu na šetrnější technologie nevede?

Snížit výrobu, prodávat povolenky a dovážet energii třeba z Francie, kde se vyrábí z jádra, a nezatěžuje se tak ovzduší, to je naprosto férová cesta. Férové není, že některé energetické firmy v Evropě skupovaly povolenky z trhu proto, aby udržely nahoře jejich cenu.


HN: Firmy drahými povolenkami od roku 2005 zdůvodňovaly zdražování elektřiny. To se vážně cena povolenek držela nahoře díky spekulacím?

Máme vážná podezření, že opravdu docházelo k manipulaci. Samotné započítání ceny povolenek do ceny elektřiny ale úplně bez logiky není. Ovzduší bez skleníkových plynů prostě něco stojí a náklady se musí promítnout do ceny energií, to jinak nejde.


HN: Dá se čekat, že v příštím období, tedy v letech 2008 až 2012, bude povolenkový systém fungovat lépe?

Vše záleží na tom, kolik povolenek Brusel rozdělí. Když jich bude opět přebytek, budou levné a elektrárnám se vyplatí vyrábět proud z uhlí. Stoupne-li cena třeba na padesát eur, bude výhodnější výroba z ekologičtějších zdrojů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů