Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministři životního prostředí sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska (skupina G8) a rovněž Číny, Indie, Brazílie, Mexika a JAR dnes varovali před zničením biodiverzity. V dokumentu označeném jako Postupimská iniciativa se zavázali bojovat jak proti likvidaci biodiverzity, tak proti oteplování klimatu. "Ničíme paměť přírody: denně mizí 150 druhů, což je tisíckrát rychlejší zánik než kdy v celé historii přírody," řekl německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel. Současný stav podle něj ohrožuje základy naší ekonomiky, neboť 40 procent obchodu je přímo spojeno se surovinami.

Stavební úřad vydal další dvě povolení pro výstavbu závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Dokumenty se týkají výstavby lisovny a karosárny-svařovny. Hyundai už dříve získal stavební povolení na převodovkárnu, jež by mělo být právně platné příští týden ve středu. Výstavba závodu by podle nedávného prohlášení firmy měla začít ještě v březnu. Původně se přitom mělo stavět již od loňského května, kvůli odvoláním ekologů se ale celý proces opozdil. S ochránci přírody automobilka a kraj uzavřely deklaraci o porozumění.

Módní přehlídka pratelných plen, kterou v sobotu v Českých Budějovicích uspořádalo ekologické sdružení Rosa, představila veřejnosti výhody tohoto způsobu přebalování dětí. Je ekologičtější a levnější než jednorázové pleny, přitom přebalování dítěte i praní látkových plen není náročné, vysvětlovali ekologové zájemcům.

CHEB – Třídění odpadu v Chebu má rok od roku více zastánců. Vloni obyvatelé města vytřídili rekordní množství 83 tun plastů, 247 tun papíru a 122 tun skla, celkem 452 tun.
Roli zřejmě hrálo i to, že v Chebu přibyla takzvaná separační místa

Pohledy do přírody
Putovní výstava fotografií s přírodní tématikou z 11.kola soutěže vypisované každoročně Sdružením Mladých ochránců přírody ČSOP a Lesy ČR. Výstava potrvá od 13.3. do 9.4.2007. Přednáškový sál Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů