Sobota, 27. dubna 2024

Kongres USA: Klaus se střetne s Gorem

Kongres USA: Klaus se střetne s Gorem
V americkém Kongresu se zítra střetnou bývalý americký viceprezident Al Gore a český prezident Václav Klaus. Stane se tak během veřejného slyšení k problematice globálního oteplování, které svolal podvýbor Sněmovny reprezentantů pro energetiku a kvalitu ovzduší.

Zatímco Al Gore bude přítomen osobně, Václav Klaus prostřednictvím svých odpovědí na otázky, které mu předem zaslali republikánští kongresmani Joe Barton a Dennis Hastert, bývalý předseda sněmovny.

Jedním z impulsů pro uspořádání zítřejšího veřejného slyšení byl nedávný rozhovor, který Václav Klaus poskytl Hospodářským novinám. V něm uvedl, že globální oteplování pokládá za falešný mýtus. Rozhovor byl přeložen do angličtiny a všimla si jej nejsledovanější americká zpravodajská kabelová televize ve Spojených státech, stanice FOX News. V jednu chvíli byly ve vysílání stanice proti sobě fotky Al Gora a Václava Klause s textem jejich navzájem si protiřečících vyjádření.

"V debatě o globálním oteplování se veřejně angažujete. Váš pohled na politické, ekonomické a morální aspekty debaty o klimatických změnách může být užitečný," napsali kongresmani Barton a Hastert prezidentu Klausovi.

"Je zřejmé, že v debatě o klimatu nejsme svědky střetu názorů na životní prostředí, ale názorů na lidskou svobodu," píše Václav Klaus ve své čtyřstránkové odpovědi, která byla včera zveřejněna na internetových stránkách podvýboru sněmovny.

Podle prezidenta Klause, jak stojí v jeho odpovědi, se "takzvané klimatické změny, a zvláště ty člověkem způsobené, celosvětově staly jedním z nejnebezpečnějších argumentů pro překroucení lidských snah a veřejné politiky".

Al Gore letos získal Oscara za svůj ekologický dokument Nepohodlná pravda, v kterém varuje před možnými katastrofálními následky globálního oteplování. Jeho aktivita učinila z globálního oteplování široce diskutované "kuchyňské" téma na americké společenské scéně.

Před týdnem, během své návštěvy v USA, prezident Klaus uvedl, že názory a plány Al Gora na řešení globálního oteplování jsou stejně nebezpečné a nesmyslné, jako bylo centrální plánování bývalého komunistického hospodářství.

"Environmentalismus je náboženství," řekl prezident Klaus na přednášce ve washingtonském think tanku Cato Institute, který propaguje tržní liberalismus a omezenou státní moc.

"Tato ideologie káže o zemi a přírodě a pod sloganem jejich ochrany chce - podobně jako staří marxisté - nahradit svobodný a přirozený vývoj lidstva centrálním (nyní globálním) plánováním světa," napsal nyní prezident Klaus v odpovědi americkému Kongresu.

Ve Spojených státech se debata o globálním oteplování výrazně zpolitizovala po listopadových volbách, v kterých demokraté získali většinu v Kongresu. Republikánská administrativa je zdrženlivá k přijímání opatření, která by vedla k omezení skleníkových plynů. Demokraté oproti tomu v současnosti předkládají řadu zákonných návrhů, z nichž některé jsou založeny na obdobě evropského systému, kdy lze s emisemi obchodovat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů