Pátek, 19. dubna 2024

I budík po babičce může zachránit Zemi

I budík po babičce může zachránit Zemi
Při ekologicky odpovědném sprchování, vaření a čištění zubů může každý člověk na této planetě ulehčit atmosféře o 8,6 tuny skleníkového plynu oxidu uhličitého (CO2), jenž vzniká mimo jiné při spalování fosilních paliv.
Výčet opatření proti globálnímu oteplování, které doporučuje známý německý deník Süddeutesche Zeitung a rakouský server oe24.at, obsahuje i omezení používání radiobudíků a elektrických kartáčků na zuby. Pokud jste zavrhli staromódní mechanické tikající budíky, nechováte se odpovědně vůči životnímu prostředí, naznačují experti. Kvůli radiobudíku, který vyzvání půl hodiny a je po celý den zapojen do elektrické sítě, se během 24 hodin do ovzduší vyloučí 22,26 gramu oxidu uhličitého. Po vynásobení 356 dny v roce se dostaneme jen u radiobudíku na osm kilogramů.

Ovoce je zdravé, jeho doprava ne
Jíst o polední přestávce jižní ovoce je jistě prospěšné našemu tělu, ale poněkud sobecké vůči životnímu prostředí, pokud zrovna nežijeme na jihu. Hrozny z Jižní Afriky byly po sklizni dopraveny v nákladním automobilu do Kapského města a odtud je do téměř 10 000 kilometrů vzdálené střední Evropy dopravilo letadlo. Jeden kilogram hroznů tak má na svědomí sedm kilogramů oxidu uhličitého v ovzduší. Podobně je tomu například s jahodami z Izraele. Doprava každého kilogramu ovoce k evropskému zákazníkovi si vyžádala spotřebování pěti litrů ropy. U tuzemských jahod je to zhruba jen 0,2 litru.

Rozhodují maličkosti
Z výpočtů vyplývá, že ekologicky odpovědné rozhodování se týká úplných každodenních maličkostí. Elektrický zubní kartáček zaviní při čištění chrupu dvakrát denně vypuštění 95,4 gramu oxidu uhličitého za den. Za rok je to 35 kilogramů. Stejně tak lze hovořit o ekologicky šetrném či nešetrném sprchování, fénování či provozování sportu.

Co je třeba
K čistému svědomí i ovzduší přispívá dodržování mimo jiné těchto následujících z celkem 28 doporučených úsporných opatření:
prát prádlo pokud možno při 60 stupních místo při 90 stupních Celsia (úspora 530 gramů CO2);
nedávat prádlo do sušičky, pověsit na šňůru a nechat uschnout (úspora 2332 gramů CO2);
nenechávat televizory, počítače, DVD přehrávače a další elektrické spotřebiče v pohotovostním režimu (stand-by), ale vypínat je úplně;
používat úsporné žárovky (při devíti hodinách svícení oproti obyčejné šedesátiwattové žárovce úspora 233 gramů kysličníku uhličitého);
snížit teplotu v bytě o jeden stupeň (v bytě o 90 metrech čtverečních úspora 574 gramů CO2);
jezdit metrem (při osmikilometrové cestě oproti jízdě vozem Volkswagen Golf úspora 2533 gramů CO2).

Každý může přispět
Při dodržení těchto vzorových doporučení může člověk během »úsporného dne« snížit svůj příspěvek k emisím oxidu uhličitého z více než 38 kilogramů na 14,4 kilogramu. Ročně to pro ovzduší znamená úlevu o 8,6 tuny oxidu uhličitého.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů