Úterý, 19. března 2024

Hledali společnou řeč: téma velké šelmy

Hledali společnou řeč: téma velké šelmy

Francova Lhota - Přes rozdílné názory v oblasti ochrany přírody a zejména velkých šelem se sešli minulý pátek myslivci a ochránci přírody z Valašska ve Francově Lhotě. Na historicky prvním jednání se předběžně dohodli, že o problémech, trápících jak myslivce, tak ochranáře, budou jednat podle potřeby i nadále. Setkání uspořádal Český svaz ochránců přírody Valašské Meziříčí v rámci vzdělávacího projektu podporovaného Zlínským krajem. "Věnováno bylo přednášce Ludvíka Kunce na téma velké šelmy v Javorníkách. O problematice sledování a nezákonného odstřelu velkých šelem na něm hovořil také Miroslav Kutal, vedoucí Vlčích hlídek z olomouckého Hnutí Duha," přiblížil program společného rokování za ochránce přírody David Černoch. Na přednášce, které bylo přítomno na dvacet místních myslivců z Hornolidečska, hovořil Ludvík Kunc o svých životních zkušenostech s velkými šelmami v naší oblasti: medvědem, vlkem a rysem. "Málokdo ví, že sice vystudoval Akademii výtvarných umění, ale celý život pracoval v ostravské zoo a pomáhal při mezinárodních akcích, například reintrodukci rysa ve Slovinsku či na Šumavě," připomněl jednatel meziříčských ochránců Milan Orálek.

Myslivci: Chybí solidní koncepce

V mnoha bodech nakonec našli myslivci i ochránci přírody společnou řeč. "Ochránci přírody chápali naše názory, stejně jako my jejich. Chybí ale solidní koncepce, jak by to mělo v Beskydech a Javorníkách vypadat," konstatoval jednatel vsetínské Českomoravské myslivecké jednoty Jan Janoušek. "Jestliže se před lety vypracovala studie, jak sem vrátit tetřeva hlušce, podporovaná finančně státem, a zároveň sem byla zakreslena oblast výskytu rysa ostrovida, to spolu nekoresponduje," dodal Janoušek.

Společně odsoudili nezákonný odstřel

Obě zúčastněné strany se shodly na tom, že - byť mají na některé problémy odlišný názor - odsuzují nezákonné odstřely šelem. "Musíme si připustit skutečnost, že tak, jako mezi ochránci přírody mohou existovat hlupáci, tak mezi myslivci mohou být pytláci," konstatoval Milan Orálek. Příští rokování mezi myslivci a ochránci by mělo být věnováno pytláctví a řádění motorkářů v lesích.

Valašský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů