Pátek, 26. dubna 2024

Kynologové čistí skládku u Richardu

Kynologové čistí skládku u Richardu

Litoměřice - Kynologové ze Žitenic likvidují pětadvacet let starou černou skládku. Ta se nachází na pozemku u dolu Richard v Litoměřicích. Už v létě by zde mělo vzniknout cvičiště pro výcvik psů.

"Město o staré skládce vědělo, ale tím, že pozemek nebyl léta využíván a město nemělo na jeho vyklizení dostatek peněz, nechalo ho zatím ležet ladem," sdělil Pavel Gryndler, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích. "Na druhé straně, kdyby město nechalo křoviny vyřezat, umožnilo by snadnější přístup k zakládání nových černých skládek. Teď to nebude možné, cvičiště bude oploceno," uvádí Gryndler.

"Poté, co jsme získali souhlas s kácením náletových dřevin, schází se zde každou sobotu, zhruba od poloviny února, asi dvacet dobrovolníků, členů naší kynologické organizace, kteří chtějí do léta pozemek uklidit," říká Pavel Hasman, předseda Základní kynologické organizace v Žitenicích.

Z černé skládky, která u Richardu vznikla odhadem minimálně před pětadvaceti lety, je nyní vyvážen komunální odpad. Odvezeny byly i pneumatiky, igelity a PET lahve.

V tomto týdnu odsud stavební firma odveze panely, které tu zbyly ještě po výstavbě cesty, a stavební odpad z doby, kdy se stavěly nové mrazírny. Podle Hasmana jsou zde například desítky pytlů nepoužitého ztvrdlého cementu.

Likvidace skládky je odhadována na téměř 400 tisíc korun. "Vyklizení pozemku musíme uhradit z vlastních zdrojů, případně z nějakých sponzorských finančních darů," potvrdil Pavel Hasman.

Částku za uložení odpadu na skládce v Úpohlavech ve výši až 200 tisíc korun zaplatí město.

Jana Michálková
Litoměřický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů