Pátek, 19. dubna 2024

Zdraví Jihomoravanů ohrožují prach, exhalace a dopravní hluk

Zdraví Jihomoravanů ohrožují prach, exhalace a dopravní hluk

JIH MORAVY - Jako odrazový můstek k sestavování žádostí o dotace EU na konkrétní projekty pro odstranění škodlivých vlivů na zdraví obyvatel Jihomoravského kraje slouží výstup nové studie Zdravotního ústavu v Brně.

Podle studie ohrožuje zdraví Jihomoravanů nejvíce prach i exhalace v ovzduší a hluk z dopravy. Proti jiným regionům má většina obyvatel tohoto kraje naopak lepší pitnou vodu, a to z pramenišť u Březové.

Jak řekl ředitel zdravotního ústavu Bohumil Pokorný, mimo zimní topnou sezonu jsou zdravotní limity obsahu prachu ve vzduchu naplněny v Jihomoravském kraji z 90 procent. Avšak v mrazivých dnech intenzivního přitápění jsou překračovány čtyř- i pětinásobně. Hlavně tam, kde si lidé sami doma topí, jako ve Znojmě, Boskovicích a Vyškově. Nikoliv v Brně, protože tam je napojena necelá polovina obyvatel na ekologické centrální zásobování teplem.

Průměrně ze sta procent je v kraji naplněna vzdušná norma výskytu rakovinotvorného benzoapyrenu a jiných škodlivin. Především v okolí topenišť, ve kterých lidé spalují umělohmotné PET láhve. Tři čtvrtiny oxidu dusičitého na jihu Moravy pocházejí z výfuků motorových vozidel. Zdraví lidí s bydlištěm u dopravních tepen ohrožuje stresující hluk, např. čtvrtinu obyvatel měst Kuřim či Bučovice.

Půldruhého roku zpracovávaná studie Zdravotního ústavu poprvé v souhrnu ukázala vliv jednotlivých složek prostředí na stav zdraví obyvatel, životního a pracovního prostředí. Do budoucna situace bude dramatičtější, protože zdravotníci EU chtějí snížit povolený limit volně poletujícího prachu v kubíku vzduchu z dnešních 40 na 30 mikrogramů. Do dvou či tří let se tím prakticky celá ČR dostane do pásma limitního i přeslimitního výskytu prašnosti. Je to velký malér a nikdo zatím neví, jak si s ním poradit, sdělil nám ředitel Pokorný. Ten uopozornil, že se dnes smazává vliv pěstování plodin a konzumace zemědělských produktů, protože globalizací trhu se dostávají do naší stravy i potraviny z jihovýchodní Asie, střední Ameriky a jiných koutů světa. Zvýšit je však nezbytné kontrolu, do jaké míry je toto zboží kvalitní a nezávadné, a u zpracovatelů i výrobců potravin dodržování mikrobiologických a jiných norem.

Podle Pokorného také socioekonomické vymezení obyvatelstva ukazuje, že v jihomoravských příhraničních okresech s vysokou nezaměstnaností je i větší nemocnost lidí. Naopak nemocnost je menší na Blanensku a na severu kraje s vyšší mírou zaměstnanosti.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů