Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vlašim - Pracovníci Českého svazu ochránců přírody Vlašim spolu s dobrovolníky letos opět začali stavět speciální zábrany, které znemožní obojživelníkům v době jejich tahu ze zimovišť do míst k rozmnožování vstup na frekventované silnice. Více než dva kilometry sítí pomohou každoročně zachránit tisíce živočichů, informovala jedna z organizátorek Daniela Mročková. Zábrany v podobě sítí budou stejně jako v předchozích osmi letech u Trhového Štěpánova a Šternova na Benešovsku, Horky a Kačiny na Kutnohorsku a Tehova u Prahy. Nově se jimi zabezpečí také dva úseky u chráněného území Voděradské bučiny nedaleko Jevan. Sítě se staví podél silnic. Žáby díky nim neskončí pod koly aut, ale ve sběrných nádobách. Ochránci přírody je pak přenesou do nedalekých vodních nádrží. K hlavním migrujícím druhům patří ropucha obecná, skokani, kuňky a čolci. Lidé, kteří najdou další lokality s vysokým úhynem žab na silnici nebo zraněné zvíře, mohou zavolat na pohotovostní telefonní číslo Stanice pro handicapované živočichy Vlašim 777 800 460. Ochránci uvítají i materiální nebo finanční dary, které jim umožní pokračovat v záchranných pracích. Zájemci mohou poslat také dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI VLASIM na číslo 87777.

Dobrý den,
dovolujeme si vás upozornit na nově zrekonstruovaný klasicistní statek v Oucmanicích nedaleko Ústí nad Orlicí, který slouží v průběhu roku jako pobytové středisko environmentální výchovy zejména pro školy.
V době letních prázdnin a v průběhu roku o víkendech nabízíme prostory pro jedno i vícedenní:
- pořádání školení, seminářů či workshopů
- pobytové akce jiných organizací
- rekreační pobyty, agroturistika, pobyty rodin s dětmi
V areálu k dispozici: ukázka ekologicky šetrných technologií (tepelné čerpadlo,kořenová čistička, sluneční kolektory, zateplení).
S pozdravem
Jiří Bureš
Ekocentrum PALETA
Štolbova 2665
530 02 Pardubice
tel., fax: 420 466 614 352
e-mail: ekocentrum@paleta.cz
www.paleta.cz
Krajský koordinátor EVVO - www.ekovychova.cz

Starostům, místostarostům, radním i zastupitelům stejně jako úředníkům státní správy jsou určeny nově koncipované vzdělávací programy Centra ekologické výchovy a vzdělávání (CEVV) v Poděbradech, vzdělávacího zařízení akreditovaného ministerstvem vnitra. Seznamují účastníky s moderními metodami strategického plánování a řízení obcí a regionů v souladu s principy udržitelného rozvoje. CEVV připravilo pro veřejnou správu další novinku, a to e-learningovou podobu kurzu Udržitelný rozvoj a místní Agenda 21. Na základě výsledků průzkumu vzdělávacích potřeb pracovníků veřejné správy ve Středočeském kraji tak vznikl původní akreditovaný program průběžného vzdělávání, který umožňuje zájemcům věnovat se sebevzdělávání podle vlastních časových možností každého z nich. Úspěšný absolvent obdrží osvědčení s celostátní platností. CEVV uskutečňuje vzdělávací aktivity s podporou Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR, pro obce ve Středočeském kraji semináře podle zadání ve svém vzdělávacím zařízení v Poděbradech nebo přímo v té které obci.
Bližší informace najdete na www.ekopodebrady.cz, kontakt: PhDr.Dagmar Lukavcová, tel. 325 611 588, e-mail: cev@ekopodebrady.cz .

V pražském paláci U Hybernů se v únoru uskutečnil křest knihy Kam s nimi (Vše o třídění a recyklaci odpadu) autorky Ing. Jarmily Šťastné, šéfredaktorky našeho sesterského časopisu Odpady (na snímku). Publikace je zajímavým průvodcem a s malou nadsázkou i učebnicí, z níž se čtenáři poučí o tom, jak třídit plasty, papír, sklo a další odpady, jak se zpracovávají a co se z nich vyrábí. Některé kapitoly se zabývají rovněž bioodpady, nebezpečnými odpady a sběrnými dvory. Kniha vysvětluje i nejčastější mylné domněnky vyskytující se kolem odpadů. Na závěr přináší přehlednou tabulku Co kam patří. Bonusem je DVD s jednotlivými díly stejnojmenného cyklu České televize, která je zároveň vydavatelem publikace. Na její přípravě se podílela také společnost Eko-Kom. Kniha vyšla nákladem 3500 výtisků a je k dostání v běžných knihkupectvích.

Italská karosárna Italdesign spolurenomovaným designérem Giorgettem Guigiarem představili na ženevském autosalon pozoruhodný koncept s názvem Vadhó s vodíkovým motorem. Kromě netradiční pohonné jednotky upoutá vůz na první pohled unikátním asymetrickým vzhledem podobným letadlu. Tento sportovní automobil má motor umístěný uprostřed a také kabina cestujících má tvar letadlového kokpitu a na druhé půli je umístěn ekologický agregát spalující vodík. Letadlo připomíná i způsob ovládání - řidič ovládá vůz pomocí dvou joysticků podobně jako u bojových stíhaček. Výměna kabiny a motoru pro pravo- či levostranné řízení je jednoduchá, řidič však bude muset zřejmě zapomenout na tradiční návyky z klasického vozu.

Automobilky BMW a DaimlerChrysler se dohodly na spolupráci při vývoji hybridního vozu. Výsledkem společného projektu by měl být levný ekologický automobil. BMW sice už má "sedmičkovou" řadu spalující vodík, ale problémem je hlavně vysoká cena vozu a zatím omezená síť čerpacích stanic na vodík, které mohou tyto technologicky vyspělé automobily zásobovat palivem, takže z praktického hlediska se nyní automobilky zaměřují spíše na koncepty kombinující různé již osvědčené druhy pohonů. Po automobilkách Honda, Toyota, PSA, Renault se tak do hybridních vozů pustili i němečtí výrobci. Hybridní technologie by měly přinést kýžené výsledky s nízkou spotřebou a nevelkými emisemi. Podle prohlášení BMW by za tři roky měly být vytvořeny speciální moduly pro hybridní pohon, které by byly možné instalovat do jakéhokoli vozu s pohonem zadních kol, modul hybridního konceptu by měl být teoreticky použitelný jak na benzínové, tak i vznětové motory.

Cena řepkového oleje, nejdůležitější suroviny na výrobu margarínů, v Německu enormně stoupla - od října 2005 do září 2006 až o dvacet procent než ve stejném období o rok před tím. Porovná-li se současná cena řepkového oleje s průměrnou cenou za období v letech 1994 až 2004, dostaneme se k jejímu padesátiprocentnímu zvýšení. Důvod? Téměř veškerá domácí produkce řepky se použila na výrobu bionafty.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů