Čtvrtek, 28. března 2024

Malé benzinky budou dál ohrožovat lidi i přírodu

Malé benzinky budou dál ohrožovat lidi i přírodu

PRAHA - Vlastníci menších čerpacích stanic, které nesplňují všechny požadavky zákona o pohonných hmotách, a nemají proto potřebné povolení, budou moci tyto stanice zřejmě provozovat do konce října. Komunisté požadovali zamítnutí novely zákona o pohonných hmotách z pera ministra průmyslu Martina Římana (ODS). Přidali se k nim však pouze zelení.

Martin Říman předložil k projednání ve Sněmovně poslaneckou novelu zákona s cílem zrušit v zákoně o pohonných hmotách termín, který vypršel už na konci roku a ukládal provozovatelům čerpacích stanic určité povinnosti. Jinými slovy - ministr dává další čas lajdákům, těm, kteří zákonné povinnosti včas nesplnili. Jde mu o to, aby čerpací stanice, které nejsou stavbami, měly na odstranění stavebních závad novou lhůtu do konce října. Člen vlády a zákonodárce tím sděluje lidem, že zákony se nemusejí dodržovat! Kromě spolustraníků mu takové počínání posvětili i zástupci ČSSD a KDU-ČSL.

Místopředseda hospodářského výboru Sněmovny Pavel Hojda (KSČM), který zamítnutí předlohy navrhl, je přesvědčen o tom, že novela prodlužuje nerovnost mezi vlastníky čerpacích stanic. Říman naopak tvrdí, že má ulehčit život menším provozovatelům pojízdných čerpacích stanic. Jedná se o pokus zákonem zastavit platnost zákona, který už platí. Čas od času jsme takových pokusů svědky. V těchto případech se vždy jedná o flagrantní porušení základů právní kultury, porušení ústavního pořádku, zdůraznil už při prvním čtení ve Sněmovně Hojda. Je přesvědčen o tom, že lhůta, stanovená zákonem, byla dostatečná. Zákon vyšel loni v květnu a provozovatelé benzinek měli čas splnit si povinnosti do konce roku. Říman vlastně chce další měsíce ohrožovat bezpečnost, životní prostředí i lidské zdraví. Tento návrh je zvlášť pikantní od představitele ODS, který nás tímto přesvědčuje, abychom schválili pokračování nerovných podmínek na podnikatelském trhu. Od té ODS, která soustavně prosazuje rovné podmínky podnikání, dodal.

Novela má také zrušit povinnost nahlašovat ministerstvu průmyslu roční výši prodeje jednotlivých pohonných hmot vždy do 28. února následujícího roku za každou provozovanou čerpací stanici zvlášť. Tato povinnost je v praxi podle Římana obtížně uskutečnitelná. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident republiky.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů