Pátek, 29. března 2024

Rusko: Vodíková Lada

Rusko: Vodíková Lada
Lada v Ženevě představila vodíkový koncept Antel 2, což je vlastně známé kombi s označením 111, vybavené palivovými články.

Zajímavý prototyp na ženevském stánku Lady jsme nemohli nechat bez povšimnutí a tak se k němu vracíme samostatným článkem. Veškeré ústrojí pohonu se podařilo vměstnat pod kapotu a podlahu Lady, takže zůstal zachován prostor pro cestující i 350 litrů nákladu. Pod podlahou zavazadlového prostoru našly místo tři nádrže na stlačený vodík (90 litrů pod tlakem 40 MPa). Pod zadními sedadly jsou umístěny řídící jednotky celého systému a záložní NiMH baterie, které jednak poskytují napětí pro zahřátí a start palivového článku a dále jsou zdrojem energie pro elektromotor, během zvýšeného zatížení při rozjezdech. Naopak při deceleraci je energie mařená v hnacím ústrojí využívána pro dobíjení baterií. Lada Antel 2 má dojezd 350 km. Přední kola pohání elektromotor o výkonu až 60 kW. Maximální točivý moment elektromotoru je 280 Nm.

Elektrochemická reakce vodík-kyslík produkuje elektrickou energii s průměrnou účinností 60%. Výhodou, kvůli které se výrobci do vývoje palivových článků vlastně pouští, jsou emise, které jsou v ideálním případě pouze vodní párou. Při provozu na palivové články je k dispozici výkon 25 kW.

ZDROJ:www.news.auto.cz,kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů