Čtvrtek, 28. března 2024

OSN: V roce 2025 budou mít dvě třetiny lidí málo vody

OSN: V roce 2025 budou mít dvě třetiny lidí málo vody
Spojené národy včera v Římě varovaly před alarmující situací s vodními zdroji ve světě a zdůraznily, že dvěma třetinám lidí hrozí v roce 2025 její nedostatek. Informovala o tom agentura AFP.

U příležitosti mezinárodní konference pořádané v sídle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) u příležitosti Světového dne vody její generální ředitel Jacques Diouf zdůraznil, že specializovaná agentura OSN je hluboce znepokojena skutečností, že 1,2 miliardy lidí již nyní žije v zónách, kde je vody nedostatek, a dalších 500 milionů je ohroženo jejím nedostatkem v nejbližší budoucnosti.

Přímou hrozbou pro jižní země je podle Dioufa to, že se tu 70 procent vody používá pro zemědělství, klesají tu vzhledem ke klimatickým změnám její zásoby a mnoho velkých řek, jejichž vody slouží k zavlažování, tu je znečištěno.

"Svět si musí uvědomit, že se boj za čistotu vody a za její přístupnost pro všechny stal univerzální prioritou," zdůraznil generální ředitel FAO. "Jako světové společenství máme prostředky, jak zásadně zlepšit hospodaření s vodními zdroji, a umožnit tak většímu počtu osob přístup k vodě," dodal Diouf a vyzval k větším investicím do programů pro lepší hospodaření s vodou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů