Středa, 24. dubna 2024

Ceny elektřiny ješte dále porostou

Ceny elektřiny ješte dále porostou
Naděje, že se několikaletý růst cen elektřiny pro české spotřebitele konečně zastaví, jsou liché. Shodují se na tom energetici i analytici energetických trhů.

"Vyrovnávání našich cen s vyššími cenami v Německu bude pokračovat, srovnají se až v roce 2008 či 2009," odhadl šéf společnosti ČEZ Martin Roman. Analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák je ještě opatrnější: "Vzestup může pokračovat i déle."

Mezi současnými českými cenami a cenami, za něž se teď objednává v Německu elektřina na příští rok, je velký rozdíl- v Česku se platí 43 eur za megawatthodinu a v Německu 53. V únoru přitom německé ceny spadly pod úroveň českých a zdálo se, že růst v Česku je u konce. I obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda předpovídal: "Ceny by mohly už jen kolísat." Jenže proud v Německu zase zdražuje.

Za vyšší ceny než u nás se elektřina prodává také v Maďarsku, na Slovensku, v Rakousku. "Cena stoupne ještě minimálně o deset procent. Je to způsobeno hladem po elektřině. Letos ukončí výrobu další elektrárny na Slovensku, kapacit je nedostatek a poptávka stoupá," říká Novák.

Na růst ceny budou zřejmě opět tlačit i povolenky na emise skleníkových plynů.

Na příděl povolenek z Bruselu stále čeká ještě 11 států včetně Česka. Podle posledních signálů z Evropské komise budou jejich požadavky kráceny, Česku asi o 15 procent. Bude-li povolenek málo, budou drahé a potáhnou vzhůru i ceny energií.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů