Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Říman a náměstkyně Bízková nominováni na Ropáka roku 2006

Ministr Říman a náměstkyně Bízková nominováni na Ropáka roku 2006
Plzeň (26. března 2007) – Za potenciálně nejnebezpečnější ničitele životního prostředí za loňský rok považuje regionální pobočka STUŽ ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) a náměstkyni ministra životního prostředí Rut Bízková (ODS). Oba proto byli dnes nominováni na cenu Ropák roku 2006.

"Politika ministra Říman navazuje bohužel na to nejhorší v komunistické politice před rokem 1989, když podporuje návrhy na další zbytečnou devastaci severních Čech prolomením územních ekologických limitů těžby uhlí. Navíc by Římanem spolupředložený návrh zvýšit emise skleníkových plynů z průmyslu znamenal i zvýšené zamoření vzduchu, který dýchají miliony lidi. Spalování fosilních paliv neohrožuje jen klima, ale produkuje také prach, oxidy dusíku, polyaromatické uhlovodíky a další nebezpečné látky ohrožující zdraví lidí. Přitom již dnes asi 66% obyvatel ČR žije v nepřípustně znečištěném ovzduší (1), které vede k vážným nemocem a předčasné smrti tisíců lidí”, uvedl Miroslav Šuta, předseda regionální pobočky STUŽ a konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.
 
Dalším nominovaným kandidátem na Ropáka roku 2006 je náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková, která po léta působila jako pracovnice ČEZ zodpovědná za PR sekce uhelných elektráren. Pro bývalého ministra Kalaše (dnes poradce premiéra Topolánka) připravila návrh tzv. Národního alokačního plánu emisí skleníkových plynů z průmyslu v němž navrhla povolit dramatické zvýšení znečištění ve srovnaní se skutečnými emisemi.

"Náměstkyně Bízková (ODS) je naplněním lidového úsloví o kozlu zahradníkem a  exemplárním příkladem klientelismu, neboť největší profit z jím navrženého zvýšeného množství povolenek na znečišťovaní skleníkovými plyny by měl její bývalý dlouholetý zaměstnavatel – firma ČEZ. Paní Bízková obhajovala tento návrh i přesto, že je v rozporu s celou řadou platných strategických dokumentů, včetně platné Strategie udržitelného rozvoje ČR (2). Náměstkyně Bízková též ignorovala výzvu k přepracovaní návrhu tak, aby odstranila jeho rozpory s řadou jiných platných strategických dokumentu. Po této zkušenosti považuji za těžko uvěřitelné, že by se paní Bízková mohla do budoucna ve své funkci podílet na modernizaci ekologické politiky o niž usiluje nový ministr Bursík (SZ),” zapochyboval MUDr. Šuta.

Organizátorem 15. ročníku ankety Ropák roku je občanské sdružení Děti Země. Vítěze obou soutěží vybere porota sestavená z odborníků v oblasti životního prostředí i významných společenských osobností. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne koncem dubna v Brně (3).

Poznámka pro editory:
(1) Podrobnosti v TZ “Ministři Kalaš a Říman návrhem na ničení klimatu ohrožují i naše zdraví” z 30. listopadu 2006 - www.stuz.cz

(2) Připomínky STUŽ k Národnímu alokačnímu plánu České republiky 2008 až 2012 - www.stuz.cz

(3) Více o anketách Ropák roku a Zelená perla naleznete ZDE: www.detizeme.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů