Pátek, 29. března 2024

Hlavní boj o Brněnskou přehradu nastane až v roce 2008

Hlavní boj o Brněnskou přehradu nastane až v roce 2008

Vápno a vzduchové bublinky by měly být hlavní zbraní první etapy boje se sinicemi, které okupují Brněnskou přehradu a dělají z ní každé léto jednu z nejproblémovějších nádrží v Evropě. Odborníci vybírali způsob, který co nejméně poškodí přírodu. „Nechceme používat agresivní chemikálie, ale metody, které obnoví rovnováhu v přehradě. To je ale těžké – například přítok látek obsahujících fosfor desetkrát přesahuje normu,“ poznamenal generální ředitel Povodí Moravy Pavel Mylbachr. Společně s radnicí a hejtmanstvím včera představil další postup.

Krajští radní zdůrazňují, že letošek bude nutné věnovat přípravě dokumentů, aby plány mohli uskutečnit příští rok. „Například plánované snížení hladiny přehrady má dopady do dalších oblastí. Jde o zásobování vodou, ekologické aspekty, ale i ekonomické, vždyť obsah nádrže má třeba vliv na výkon vodní elektrárny,“ říká náměstek hejtmana Václav Horák.

Podle dokumentů by se měla po několik let snižovat hladina přehrady o pět až deset metrů. Plocha jezera by se tak zmenšila o jednu až dvě třetiny. Nánosy na odhalených plochách odborníci doporučují sypat mletým vápencem a hašeným vápnem, které by pomohly pomocí mineralizace a oxidace rozložit zárodky sinic i část živin pro ně.

„Pokud by se to povedlo, šlo by metodu použít už letos na podzim, kdy stejně budeme snižovat hladinu kvůli opravě hráze,“ řekl Antonín Tůma z Povodí Moravy.

Podle plánu hlavní boj nastane až v roce 2008. Tehdy kromě vápnění nánosů chystají odborníci provzdušňování vody. Na dno přehrady položí v několika místech hadice s miniaturními otvory a do nich budou vhánět vzduch, případně vzduch obohacený o ozon. Ten by sinicím zkomplikoval růst.

„Musíme také zamezit přílivu dalších živin do nádrže. A to jak tím, že lidé nebudou používat prací a mycí prostředky s fosfáty, tak budováním čističek a protierozními opatřeními v povodí. Stavby na břehu musí dostat napojení na kanalizaci,“ dodal náměstek primátora Martin Ander. Hygienici jsou i letos připraveni jako každý rok monitorovat stav vody a v případě přemnožení sinic zakázat koupání.

„Kdyby se navrhovaná opatření podařilo rozjet, mohlo by vše vypadat jinak. Ale příroda sama si nepomůže,“ míní Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice. K návrhům odborníků je optimistický. „Teď jen záleží na penězích,“ podotkl.

Pro první etapu, která má stát řádově desítky milionů korun, zatím odborníci nedoporučili bagrování nánosů ze dna. Zavrhli také původní variantu vybudovat u Veverské Bítýšky „přednádrž“ zachycující splavenou zeminu se živinami.


Zdroj: Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů