Pátek, 26. dubna 2024

Ochránci přírody apelují na ekologické cítění

Ochránci přírody apelují na ekologické cítění

Roudnice n. L. - Jen zlomek ze 120členné základny sdružené ve čtyřech základních organizacích se zúčastnilo v Roudnici nad Labem výroční konference Okresní výkonné rady Českého svazu ochránců přírody.

Ve zprávě o činnosti za rok 2006 přednesl předseda Stanislav Chvapil zásadní celosvětové problémy, které má na svědomí lidstvo, včetně zvyšování skleníkového efektu, globálního oteplování, znečišťování vodních toků a moří a stoupání jejich hladiny. To vše je podle něj důsledkem nenasytnosti člověka, malé vzdělanosti lidí k ekologii a neochoty politiků dotáhnout věci k závěrům. To platí ve svých důsledcích i o Česku.

Okresní výkonná rada ČSOP Litoměřice se základními organizacemi Lovoš Lovosice a Ciconia Roudnice nad Labem, které jsou největší, Levín a Štětí se snaží rozvíjet jak teoretickou stránku ochrany přírody, tak ochranu biodiverzity fauny a flory, péči o životní prostředí. Především účastí na správních řízeních, při kterých jsou dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny. To je především zbytečné kácení stromů a necitlivé prořezávání dřevin, ale také vypalování trávy. Velmi významná je péče o ekologickou výchovu dětí a mládeže a osvětu mezi veřejností. Každá organizace plnila svůj plán činnosti, který byl specifický vůči svému regionu. Nechyběly práce na úklidu a čištění konkrétních lokalit a obnova studánek.

Největší aktivitu, a to řadou projektů, vyvinula roudnická Stanice ekologické výchovy Ciconia. Byl to třeba monitoring, zimní hnízdění a výskyt káně lesní na Podřipsku, ledňáček říční - hnízdění v okrese Litoměřice. Ale především Ciconia 2006 - monitoring hnízdění, kroužkování mláďat, odčítání kroužkování dospělých jedinců, záchrana handicapovaných mláďat, údržba hnízd, osvěta. "Ciconia je uskutečnila u čápů bílých na 200 lokalitách 16 okresů v Čechách a 132 místech jihu a středu Slovenska," informoval Chvapil.

Vladimír Vlk, vedoucí sekce Strany zelených je přesvědčen, že i nadále bude docházet ke vzájemné spolupráci s ochránci přírody.

"Postoje Strany zelených jsou v mnoha případech shodné," řekl na konferenci Vlk.

Plán práce Okresní výkonné rady ČSOP Litoměřice pro letošní rok je stejné bohatý jako ten uplynulý.

"Budeme i nadále spolupracovat s odbory životního prostředí v Litoměřicích, Roudnici a Lovosicích a se Správami CHKO České středohoří a Kokořínsko. Naší snahou je, aby se zvýšila i naše členská základna o další, především mladé milovníky přírody," uvedl Chvapil. K prvním akcím, na nichž se ochránci přírody budou podílet, bude Den Země. Pokračovat budou tradiční jarní přednášky a vycházky za ptačím zpěvem. Ochránci přírody se vydají na exkurze do lokalit i mimo svůj region. Začátkem června pojedou na tři dny do CHKO Český les.

Aktivity Českého svazu ochránců přírody

V loňském roce to byl na Roudnicku například monitoring, zimní hnízdění a výskyt káně lesní na Podřipsku, ledňáček říční - hnízdění v okrese Litoměřice. Ale především Ciconia 2006 -monitoring hnízdění, kroužkování mláďat, odčítání kroužkování dospělých jedinců,záchrana handicapovaných mláďat, údržba hnízd, osvěta.

VÁCLAV SEDLÁK

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů