Úterý, 19. března 2024

Hrad by měl podle Bursíka konečně vzít na vědomí naše členství v EU

Hrad by měl podle Bursíka konečně vzít na vědomí naše členství v EU
 Šéf zelených apeloval na prezidenta, aby respektoval Ústavu a nepoškozoval Českou republiku. Potvrdil také, že zelení Klause do úřadu znovu volit nebudou. Na tom se Bursík shodl i s předsedy sociálních demokratů a komunistů.


Předseda Strany zelených Martin Bursík se v České televizi vyjádřil jak k chystaným vládním reformám, vládní odpovědi na americkou žádost o umístění radarové základny v České republice, tak k výrokům prezidenta Václava Klause o globálních změnách klimatu a možnostech jeho znovuzvolení do prezidentského úřadu.

Právě v otázce prezidentské volby našel Bursík společnou řeč s předsedy sociálních demokratů a komunistů Jiřím Paroubkem a Vojtěchem Filipem. Paroubek v hodnocení výsledků uplynulého sjezdu ČSSD vyvracel komentáře, které hlásily jeho zásadní neúspěch s prosazením prvků přímé demokracie a kvót pro ženy do stranických stanov. Šéf KSČM Filip zase nové vedení ČSSD označil za liberálně středové.

Učitelé se podle Bursíka propouštění bát nemusí

Vicepremiér Martin Bursík uvedl, že během vládní reformy veřejných financí proběhnou personální audity a většina ministerstev bude muset propouštět. Zdůraznil však, že se propouštění nebude týkat učitelů, protože to nejsou de facto státní zaměstnanci. Slíbil, že vláda bude tlačit na maximální efektivitu státní správy.

Uplynulý sjezd ČSSD zhodnotil předseda strany Jiří Paroubek. Za hlavní neúspěch označil fakt, že se nepovedlo prosazení stranických kvót pro ženy. Vedení se k nim prý bude vracet v příštích týdnech a měsících, aby je prosadilo do řádu pro primární volby. Paroubek však vyzdvihl například ustanovení vnitrostranického referenda a možnosti podmínečného vyloučení ze strany.

Ke "kauze Altner" Paroubek uvedl, že právní kroky strana chystá spíše než proti Miloši Zemanovi proti exministru Ivo Svobodovi, který podle Paroubka postupoval "ruku v ruce" s Altnerem. K problémům ČSSD se vyjádřil i šéf komunistů Vojtěch Filip. Ten považuje odchod Zemana za oslabení sociální demokracie a nové vedení ČSSD označuje jako spíše liberálně středové než skutečně levicové (s výjimkou Zdeňka Škromacha).

Chceme prezidenta "benešovského typu", říká Paroubek

Všichni tři předsedové naznačili strategii své strany, kterou chystají pro prezidentské volby v příštím roce. Filip uvedl, že KSČM přijde na jednání s ostatními stranami s vlastním kandidátem, který nemusí nutně být členem KSČM. Usnesení, ve kterém by si zakázali volit Klause, prý komunisté nepotřebují.

Bursík zopakoval, že zelení Václava Klause volit nebudou. Přejí si prezidenta "Evropana", který bude ctít nedělitelnost lidských práv a globální odpovědnost. Kandidáty chtějí zelení primárně konzultovat s KDU-ČSL a částí ODS. Bursík také upozornil, že se případný kandidát bude muset nějakým způsobem vymezit vůči komunistům, bez nichž zvolení prezidenta nebude možné.

Paroubek řekl, že nejdřív bude ČSSD jednat uvnitř, poté se všemi stranami a s jednotlivci z ODS. Kandidát by měl být přísně nadstranický a evropanský a měl by vrátit úřadu "benešovský rozměr". V tuhle chvíli je však podle Paroubka Klaus největším favoritem.

Hrad by měl vyvěsit vlajku EU a číst unijní dokumenty

Podle prezidentova tajemníka Ladislava Jakla síly, které Klause volily před čtyřmi lety a deklarují jej volit nadále, ve všech dosavadních volbách posílily a občané se prý při rozhodování řídí i tímto aspektem. Bursík to označil za pýchu, která se může hradu vymstít. Podle šéfa zelených je Klaus pragmatik, s předstihem prý zahájil prezidentskou kampaň, diktuje její časové rozložení a snaží se získat náskok před ostatními.

Bursík také kritizoval prezidenta, že nerozumí do hloubky diskusi o globálních změnách klimatu a jen ji komentuje. Škodí tím prý České republice a nerespektuje Ústavu, protože se nedrží své role, která je v ní definována. Jaklovi a Klausovi Bursík vzkázal, aby vzali na vědomí, že jsme členem EU, vyvěsili na Hradě její vlajku a začali důkladněji studovat unijní dokumenty.

Klausovy názory jsou podle Bursíka extrémní, diametrálně odlišné od postoje vlády i EU. Jakl reagoval tím, že pod záminkou strašení lidí se prosazuje ideologie, která omezuje svobodu a prosperitu občanů. K tomu prý nemůže prezident mlčet. Není sice klimatolog, ale vyjadřuje se k politickým, ekonomickým a morálním aspektům klimatických změn. Klimatologové prý jen straší, aby si nahnali vlastní popularitu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů