Pátek, 26. dubna 2024

Dráhy podle ochranářů pokoutně kácejí stromy

Dráhy podle ochranářů pokoutně kácejí stromy
"Kauza" kácení stromořadí má pokračování. Poté, co se proti kácení stromů podél silnic spojili ministři dopravy a životního prostředí Aleš Řebíček a Martin Bursík, vyšlo najevo, že podobný problém existuje i podél železničních tratí.

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) tvrdí, že dráhy protiprávně kácejí stromy podél kolejí. "České dráhy začaly v tichosti kácet dřeviny okolo všech železničních přejezdů ve vzdálenosti kolem 250 metrů," říká zástupce ředitele ČSOP Petr Stýblo. "Dokonce přikazují soukromníkům pod hrozbou pokuty kácet stromy na jejich zahradách."

Problém se týká podle ochranářů hlavně Plzeňského kraje - jde prý zhruba o 400 přejezdů.

Majitelé okolních pozemků dostali od Českých drah výzvu "k odstranění dřevin za účelem zlepšení viditelnosti".

Dráhy tvrdí, že žádost má oporu v takzvaném drážním zákonu. Ochranáři si ale nechali vypracovat právní posudek, který říká pravý opak. Podle něj se o stromech, které by jen překážely ve výhledu, zákon vůbec nezmiňuje. "Pokud by se takto kácelo všude, na mnoha místech by to změnilo celkový ráz krajiny," varuje Václav Pinta ze svazu ochránců přírody. "Stromy už totiž mnohdy stojí jen podél silnice nebo dráhy," dodává.

České dráhy to odmítají. "Postupujeme jen tak, jak nám ukládá zákon," brání se mluvčí Aleš Ondrůj. "A ochranáři zatím ani nepředložili jediný důkaz, že bychom postupovali jinak."

Celý problém si současně mezi sebou přehazují České dráhy a Drážní inspekce. "My jenom upozorňujeme majitele pozemků na nesoulad se zákonem. Jeho vymáhání a případné sankce však spadají pod inspekci," říká Ondrůj.

Jan Kučera z Drážní inspekce naopak říká, že dráhy se jen snaží házet svou odpovědnost na někoho jiného. Nicméně i on se nakonec staví proti ochranářům. "Pár stromů přece nestojí za lidský život," argumentuje.

Ochranáři chtějí, aby problém vyřešilo, podobně jako v případě alejí podél silnic, ministerstvo životního prostředí. "Především ale plánujeme na problém upozorňovat místní obecní úřady. Ty totiž mohou ze zákona takovémuto kácení stromů zabránit, jen to mnohdy netuší" prohlašuje Petr Stýblo z vedení Českého svazu ochránců přírody.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů