Úterý, 19. března 2024

Na Ekologické veletrhy Brno se přihlásilo už 254 firem

Ekologické veletrhy Brno předpokládají, že je letos navštíví více než 10.000 návštěvníků.
Na Ekologické veletrhy Brno se přihlásilo už 254 firem
Účast na letošních Ekologických veletrzích Brno již přislíbilo 254 firem z ČR i ze zahraničí. Vystavovat zde chtějí firmy mj. z Belgie, Itálie, Kamerunu, Kanady, Rakouska, Německa nebo Švýcarska.

Novinářům to na tiskové konferenci řekla vedoucí manažerka projektu Jana Ostrá. Veletrhy se konají od 29. do 31. května.

Ekologické veletrhy Brno předpokládají, že je letos navštíví více než 10.000 návštěvníků. Ti si budou moci prohlédnout ve třech pavilonech více než 300 stánků na ploše přesahující 10.000 m2. Minulý rok patřilo 85 procent návštěvníků mezi odborníky a 70 procent mezi ty, kteří rozhodují o investicích. Ukázal to průzkum zadaný organizátory veletrhu.

Ekologické veletrhy druhým rokem zastřešují i vodohospodářskou výstavu Vodovody - Kanalizace a mezinárodní veletrh EnviBrno. Ten se věnuje technologiím pro tvorbu a ochranu životního prostředí. Obě akce letos slaví 13. narozeniny.

Veletrh bude provázet třídenní konference. Podle Miloslavy Melounové ze Sdružení oboru vodovodů a kanalizací se návštěvníci dozví například o novele zákona o vodovodech a kanalizacích nebo o plánech povodí. Řeč bude také o možnostech financování projektů na ochranu a čištění odpadních vod. Přednášející seznámí zájemce s možnostmi získání dotace z Fondu soudržnosti Evropské unie, z prostředků ministerstva zemědělství i pomocí bank. Připraven je také seminář na téma energetické koncepce EU.

Na brněnském výstavišti se také představí projekt Ochrana před povodněmi Brno. Součástí projektu budou praktické ukázky protipovodňových opatření. V bazénu pořadatelé z České protipovodňové asociace ukážou například přemostění v době povodní nebo jak ochránit dům před velkou vodou. Veletrhu se zúčastní i všichni správci vodních toků, kteří se zaměří na přiblížení protipovodňové tématiky veřejnosti.

Na veletrhu se bude také soutěžit. Nejlepší exponát získá Zlatou medaili Ekologických veletrhů Brna, soutěž AURA bude hledat nejlepší výstavní expozici. Dvoučlenná družstva se mohou přihlásit do soutěže zručnosti o nejlepší vodovodní přípojku. Svaz vodního hospodářství vyhlásí výsledky soutěže Nejlepší stavba vodního hospodářství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů