Čtvrtek, 25. dubna 2024

Borovany – Evropský rekreační park

Borovany – Evropský rekreační park
Na jaře 2006 zjistili obyvatelé Borovan na Tachovsku, že společnost Impower Finance v plánuje tamních lesích výstavbu „Evropského rekreačního a rekondičního parku“. Areál, jenž by zcela změnil ráz krajiny i život dalších deseti vesnic, má nabízet 2.500 lůžek v hotelu a pěti stovkách bungalovů, zabrat na 300 hektarů téměř nedotčeného lesa s rybníkem a zaměstnat na tisíc lidí. Vyrůst zde má mimo jiné i tropický bazén a nové silnice. Obyvatelé postižených obcí se obávají negativních dopadů projektu - zejména zvýšené produkce odpadů, nárůstu automobilové dopravy a oplocení a znepřístupěnní velké části lesa. Rekreační areál ma pravděpodobně sloužit zahraniční klientele.

Společnost Impower Finance počítá s využitím 271 hektarů pozemků lesa a zemědělské půdy. Ty jsou nyní ve vlastnictví Města Bor, akciové společnosti Klatovské rybářství, Lesů České republiky a Pozemkového fondu ČR. Z dostupných informací vyplývá, že zatím pouze Město Bor zahájilo kroky k prodeji pozemků pro výstavbu rekreačního parku. Na ploše mají podle záměru vzniknout ubytovací kapacity pro 2.500 lidí v hotelu a pěti stech bungalovech, tropický bazén, parkoviště a cyklostezky pro hosty rekreačního parku. Areál má zaměstnat zhruba tisíc lidí.

Projekt odsouhlasilo na jaře 2006 zastupitelstvo města Bor, kterému patří část klíčových pozemků. Vzápětí vznikla nesouhlasná petice, kterou do října podepsalo více než pět stovek obyvatel Borovan, Holostřev, Boječnice, Starého Sedla, Výrova, Kosova, Kladrub, Brodu u Stříbra, Benešovic, Prostiboře a Tuněchod. V obci Borovany, v jejímž katastrálním území se navrhovaná investiční akce má uskutečnit, ji podepsalo 98% občanů. Na sklonku léta předali občané svou petici 47 úřadům státní správy a samosprávy, které budou o projektu spolurozhodovat. Mimo Krajského úřadu Plzeňského kraje, Ministerstva životního prostředí a Městského Úřadu Stříbro však instituce na petici vůbec nereagovaly. Podle zástupců petičního výboru je projekt rekreačního parku předimenzovaný.

Lidé se vedle fatálních následků pro život zdejších lidí při výstavbě i provozu děsí toho, co se stane, kdyby projekt zkrachoval. Krajina by pak byla zřejmě navždy zničená, protože tak obrovský areál by se stěží podařilo rozumně využít. Obyvatelé zpochybňují také přínos rekreačního parku pro snížení nezaměstnanosti.

Text Petice proti výstavbě Evropského rekreačního parku zde

Zdroj: http://www.cepo.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů