Čtvrtek, 25. dubna 2024

V třídění vysloužilých elektrozařízení vyniká Liberecký kraj

V třídění vysloužilých elektrozařízení vyniká Liberecký kraj

Česká republika musí podle směrnice Evropské unie do roku 2008 vybrat 4 kg elektroodpadu na osobu a rok. Podle údajů neziskových kolektivních systémů ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN, které se zabývají organizací sběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení, se v minulém roce k této hranici nejvíce přiblížil Liberecký kraj (viz tabulku). Celkově tyto systémy v roce 2006 v ČR sebraly přes 17 000 tun vysloužilých elektrozařízení, což je zhruba 1,67 kg na osobu a rok.

V Libereckém kraji lidé loni odevzdali 2,74 kg na osobu a rok. Přes 2 kg se přehoupl ještě Plzeňský kraj (2,57) a Vysočina (2,06). Naopak nejnižší výsledek zaznamenali v Ústeckém a Karlovarském kraji, odkud kolektivní systémy odvezly pouze o něco málo více než 1 kg vysloužilých elektrozařízení na osobu a rok. „Tato čísla nejsou příliš příznivá, vždyť v západní Evropě se běžně vybírá 10 až 15 kg na osobu a rok. Situace se však zlepšuje doslova každým dnem. Na konci letošního roku počítáme s daleko lepšími výsledky, průměr by se měl pohybovat okolo 3 kg zpětně odebraných elektrozařízení na osobu a rok,“ komentuje výsledky za loňský rok Jan Vrba z organizace ASEKOL.

Snahy o zvýšení zpětného odběru elektrozařízení v České republice naráží na dva zásadní problémy. Nejen že jej lidé nejsou zvyklí odevzdávat, ale oproti běžně známému recyklovatelnému odpadu se jej navíc nelze zbavit v každé ulici. „Zatímco barevné kontejnery na sklo, papír, plasty a nápojové obaly jsou už dnes na každém rohu, vysloužilá elektrozařízení je nutno odevzdat na místech s obsluhou, a proto je síť sběrných míst daleko řidší. I tak je ale zpětným odběrem elektrozařízení pokryto více než 70 % občanů České republiky včetně téměř všech měst a obcí nad 5000 obyvatel,“ říká Roman Tvrzník z kolektivního systému ELEKTROWIN. „Lidé by si tedy hlavně měli uvědomit, že odnést vysloužilé elektrozařízení do sběrného dvora, k poslednímu prodejci nebo do opravny je vůči životnímu prostředí férové,“ apeluje Jan Vrba z organizace ASEKOL.

Na zpětném odběru elektrozařízení se však dá i ušetřit. „Nejenže kolektivní systémy zbaví obce a prodejce odevzdaných elektrospotřebičů zdarma, ale navíc jim ještě za předaný počet či hmotnost vysloužilých elektrozařízení zaplatí. ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN už za dobu své nedlouhé existence obcím v České republice uspořily asi 200 milionů korun,“ uzavírá Pavel Straka, jednatel společnosti EKOLAMP.

Síť sběrných míst nefunkčních elektrozařízení v ČR dnes zahrnuje kolem 3811 lokalit, z toho 850 v prodejnách nových elektrozařízení, opravnách a servisech elektrospotřebičů. Dalších 371 sběrných míst je umístěno v obecních sběrných dvorech, kde na zajištění odběru spolupracují města a obce. Ve více než 2485 menších obcích jsou nefunkční zařízení odebírána formou mobilního sběru.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů