Pátek, 26. dubna 2024

Schwarzenberg odkládá kvůli blokádám zprávu k Temelínu

Schwarzenberg odkládá kvůli blokádám zprávu k Temelínu
Blokády česko-rakouských hranic poškozují dialog mezi Prahou a Vídní a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se kvůli nim zatím nehodlá zabývat rakouskou expertní zprávou k Jaderné elektrárně Temelín. Zprávu týkající se údajných nedostatků elektrárny mu v pondělí ve Vídni předala šéfka rakouské diplomacie Ursula Plassniková.

Rakouští odpůrci atomu, kteří zpochybňují bezpečnost Temelína, naposledy zatarasili hraniční přechody ve středu. Současně ohlásili další z řady blokád. "Poté, co jsem zvážil průběh posledních blokád, které se navíc mají v budoucnu zcela evidentně opakovat, dospěl jsem k názoru, že není důvod se touto expertizou předčasně zabývat," řekl včera Schwarzenberg na adresu dokumentu od Plassnikové.

Česká diplomacie opakovaně upozorňuje, že manifestace blokující hranice poškozují vzájemný dialog. Ministerstvo dávalo již při minulých blokádách najevo zklamání z toho, že Rakousko nezabezpečilo průjezdnost hraničních přechodů, jak se zavázalo ve smlouvách.

Odpůrci elektrárny zamezili ve středu na hodinu pět míst na hranicích. "Karel Schwarzenberg pozná, stejně jako před ním ministr životního prostředí Martin Bursík, že námitky Rakouska jsou plně oprávněné. Nevyřešené bezpečnostní problémy přece v první řadě ohrožují české obyvatelstvo a musí být v zájmu české politiky, aby všechny nedostatky byly urychleně odstraněny," uvedli v prohlášení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů