Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prezident Václav Klaus dostal včera od českých meteorologů nový Atlas podnebí Česka. Vyplývá z něj, že se na českém území za uplynulých 50 let výrazně oteplilo. "Tuto skutečnost prezident nepopírá," řekl náměstek ředitele ČHMU Radim Tolasz. Klaus jinak považuje poznatky o roli člověka na globálním oteplování za neprůkazné a environmentalismus označuje za "nový komunismus."

Uzdravující se kubánský vůdce Fidel Castro napsal první článek od své operace před osmi měsíci. Ve včerejším vydání kubánského listu Granma osmdesátiletý Castro napadl ekologickou politiku Spojených států. Podle tiskových agentur obvinil amerického prezidenta George Bushe z podpory využívání zemědělských plodin k výrobě bioetanolu jako alternativního paliva pro automobily, což podle něj může vést k úmrtí milionů lidí hladem.

Armáda jednoho tisíce soch vytvořených z průmyslového odpadu a z odpadků domácností okupovala náměstí Svatého Petra v Římě. Postavy vytvořil jeden z předních evropských tvůrců takzvaného akčního umění, německý sochař Ha Schult. Bizarní expozice nazvaná Lidé z odpadu (Trash People) oběhla takřka celý svět: před jedenácti lety odstartovala v Německu, pak putovala do Paříže, Moskvy, Číny či Egypta. Schult doufá, že tímto způsobem povzbudí u lidí zájem o recyklaci odpadů.

Evropská komise zveřejňuje na svých stránkách novou mapu ukazující potenciál jednotlivých EU členských států a regionů v oblasti solární energie. Průzkumy ukázaly, že potenciál např. Malty a jižního Španělska je více než dvojnásobný ve srovnání se Skandinávií či Skotskem. V souvislosti s cílem EU dosáhnout 20 % podílu obnovitelných energií na celkové spotřebě jsou podobné průzkumy velmi důležité a mohou pomoci členským zemím ve správném rozhodování o příštích investicích. Evropská komise také podpořila vznik Evropské fotovoltaické technologické platformy, která vytvořila strategický výzkumný plán pro svůj sektor na příštích deset let.

Evropská komise rozhodla o financování vytvoření registru linií lidských embryonálních kmenových buněk. Tato iniciativa bude financována z prostředků 6. rámcového programu. Registr bude zajišťovat prostřednictvím veřejně přístupné internetové stránky úplné informace o disponibilitě všech linií lidských embryonálních kmenových buněk v EU. Projekt je zatím plánován na tři roky a EU na něj přispěje jedním milionem EUR. Z EU členských států se do projektu zapojí 10 zemí – Belgie,Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Španělsko, Švédsko, Nizozemí a Velká Británie, ze zmí mimo EU pak Izrael, Švýcarsko, Turecko, Spojené státy americké a Austrálie.

Evropská komise provádí přezkum portálu o veřejném zdraví v EU a zajímá jí, jaký máte na něj názor. Vaše připomínky jí pomohou při dalším rozvíjení a rozšiřování portálu. Dotazník je k dispozici ve všech oficiálních jazycích EU. Tento průzkum by neměl trvat více než deset minut. Na každou otázku můžete odpovědět zvolením jedné či více odpovědí. Konzultace bude otevřena do 30.4.2007.
http://ec.europa.eu/health-eu/news/logos/promotion_en.htm

Evropská komise připravuje vypsání výzvy k podávání přihlášek projektů pro nový program Inteligentní energie v dubnu 2007. Aby se potenciální zájemci o tento program dozvěděli co nejvíce podrobností o změnách v programu, pořádá Komise 19. dubna 2007 v Bruselu informační den. Předpokládá účast až 600 zájemců, navíc přenos z jednání bude možné sledovat na Internetu. Zájemci o účast na informačním dnu se musí zaregistrovat do 15. dubna 2007. Další informační dny budou během dubna a května pořádány také v Německu, Irsku, Itálii, Norsku, Portugalsku a Velké Británii.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů