Pátek, 26. dubna 2024

První společný mezinárodní studijní obor Biologická chemie bude slavnostně zahájen 10.4. v Linci

První společný mezinárodní studijní obor Biologická chemie bude slavnostně zahájen 10.4. v Linci

Dne 10. dubna bude v Linci slavnostně zahájen přeshraniční studijní obor Biologická chemie připravený a následně společně realizovaný Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a Keplerovou univerzitou v Linci.

Nový studijní obor ´Biological Chemistry´ je prvním odborným bakalářským oborem studijního programu chemie, který významně rozšíří spolupráci mezi oběma univerzitami, a stane se také základem pro budování dalších chemických a učitelských oborů na chystané Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity.  

Na slavnostní zahájení do Lince jsou pozváni kromě rektorů a jejich zástupců také ministři školství obou zemí, jejich náměstci, hejtmani Horního Rakouska a Jihočeského kraje, krajští zastupitelé, představitelé hospodářských komor, technologických parků, vědy a vysokého školství.

„Přípravná fáze se blíží ke svému konci, přeshraniční obor v jazyce anglickém byl úspěšně akreditován Akreditační komisí ČR, přijat a podpořen vedením, senátem a univerzitní radou Keplerovy univerzity v Linci. Garantem oboru je na linecké straně prof. Dr. Norbert Müller, zástupce vedoucího ústavu organické chemie linecké univerzity a mezinárodně uznávaný odborník v oblasti nukleární magnetické rezonance a dalších fyzikálních technik pro studium přírodních látek a biopolymerů," informuje děkan Biologické fakulty JU prof. Libor Grubhoffer.

„Dobrou zprávou je pro nás skutečnost, že se do přijímacího řízení pro ´Biological Chemistry´přihlásil dostatečný počet studentů, pro ně také uspořádáme jednodenní exkurzi na Keplerovu univerzitu do Lince, aby měli možnost seznámit se s podmínkami studia a místem, kde řada z nich prožije polovinu svého bakalářského studia", doplnil prof. Grubhoffer. Celý první ročník od října 2007 prožijí studenti Biologické fakulty na Keplerově univerzitě v Linci spolu se svými rakouskými spolužáky.

Keplerova univerzita má tradici výborné chemie, kterou vstoupí do nového společného bakalářského oboru Biological Chemistry. Linecká univerzita přispěje do společného programu rovněž výukou matematiky, fyziky a biofyziky. Biologická fakulta (zanedlouho přírodovědecká) Jihočeské univerzity bude zajišťovat biochemické, molekulárně biologické a biologické kurzy včetně praktických cvičení.

Výuka bude probíhat v jazyce anglickém s tím, že čeští studenti budou vedeni také k osvojování si  němčiny. Výuka bude probíhat v semestrálních blocích v Linci a Českých Budějovicích. Předpokládaný počet studentů je 20 až 30 v ročníku, napůl z Rakouska a  ČR, výhledově se počítá také se studenty z dalších zemí včetně východoevropských.

„U příležitosti zahájení prvního společného studijního oboru Biologické chemie mezi Keplerovou univerzitou v Linci a Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích bych rád zdůraznil, že se stáváme svědky svým způsobem historické události“, říká rektor Jihočeské univerzity prof. Václav Bůžek: „Dvě univerzity v tradičním prostoru střední Evropy, kde odedávna docházelo k čilé komunikaci mezi lidmi,  řemesly a vzdělaností, přicházejí opět po dlouhém trvání ´železné opony´ v druhé polovině minulého století s výrazným krokem k přeshraniční spolupráci. Uvědomuji si, že teprve otevřená Evropa a důraz na regionální rozvoj umožnily naplnit myšlenku prvního společného studijního oboru Biologické chemie. Myšlenku, která se zrodila na základě přirozeně se rozvíjející těsné spolupráce učitelů a studentů obou univerzit."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů