Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V sobotu proběhla v MČ Brno - Bosonohy asi 3 hodinová dobrovolnická úklidová akce. 3 skupiny dospělých občanů a dětí postupně prošly intravilán a okolí obce a vyčistily jej od poházených odpadků. Opravdovou ostudou Bosonoh je areál odborného účiliště, kde se studenti snad ani neobtěžují nosit odpadky do košů, o všude poházených nedopalcích cigaret ani nemluvě.Kéž by takovou akci zorganizovaly i další MČ, odpadů v keřích a různých příkopech u komunikací je v Brně dost a dost.

Evropská komise zveřejnila Zelenou knihu o využití tržních nástrojů pro účely ochrany životního prostředí a energetické politiky.  Vychází jednak z 6. akčního plánu pro životní prostředí, jednak ze strategie EU pro udržitelný růst. Mezi tržní nástroje patří daně, pevně stanovené množství na jednotku výstupu nebo jako v případě emisních povolenek - pevně stanovené objemy. V současné době jsou tržní nástroje používány v rámci směrnice o zdanění energií, směrnice o dálničních poplatcích a v rámci schématu obchodování emisními povolenkami. Zelená kniha má vyvolat diskusi o širším uplatnění tržních nástrojů, a to např. v souvislosti s plánovanou revizí směrnice o zdanění energií. Dalšími oblastmi k diskusi jsou např. znečišťování vod, nakládání s odpady, dotace, které mají v konečném důsledku negativní vliv na životní prostředí, ekologické daňové reformy v jednotlivých členských státech apod.

Evropská komise zveřejňuje na svých stránkách novou mapu ukazující potenciál jednotlivých členských států a regionů EU v oblasti solární energie. Průzkumy ukázaly, že potenciál např. Malty a jižního Španělska je více než dvojnásobný ve srovnání se Skandinávií či Skotskem. V souvislosti s cílem EU dosáhnout 20 % podílu obnovitelných energií na celkové spotřebě jsou podobné průzkumy velmi důležité a mohou pomoci členským zemím ve správném rozhodování o příštích investicích. Evropská komise také podpořila vznik Evropské fotovoltaické technologické platformy, která vytvořila strategický výzkumný plán pro tento sektor na příštích deset let.

Ochránci přírody v Prostějově připravili pro obyvatele města druhý ročník baterkiády. Chtějí je tak přimět, aby použité tužkové baterie, baterie z mobilů a další akumulátory neodkládali do běžných popelnic, ale na speciálně určená místa. Použitou baterii označenou příjmením a telefonním číslem můžete odevzdat například do krabice na informační službě městského úřadu, další kontejnery jsou v objektu Českého svazu ochránců přírody, v internetové večerce, na Základní škole Rejskova a ve skautské klubovně ve Šmeralově ulici. Akce se koná do 20. dubna.
www.mestopv.cz

Každý rok od dubna do června pořádají Děti Země tak-zvanou akci Falco - strážení hnízd ohrožených sokolovitých dravců ve volné přírodě. Vykrádání hnízd, bezohlední turisté nebo horolezci nerespektující zákazy představují pro kriticky ohrožené dravce velké nebezpečí. Skupiny dobrovolníků v CHKO Broumovsko a CHKO Labské pískovce, střídající se pod hnízdy po týdnu, se snaží tomuto chování zabránit. Každý rok se tak daří přispět k vyvedení několika mláďat, která by jinak byla rodiči opuštěna nebo skončila v rukách překupníků. Hlásit na akci se můžete na e-mailu: akcefalco@email.cz nebo na tel. čísle 605 468 263.

Webová stránka provincie Gansu v západní Číně zveřejnila Předpisy pro ochranu přírodní rezervace pustiny Anxi ve kterých se kromě jiného zakazuje vstup do střední oblasti rezervace. Lidé, kteří chtějí v této oblasti provádět průzkum nebo inspekci, musejí to hlásit 30 dnů předem.
V této přírodní rezervaci na státní úrovni jsou různé druhy vzácné zvěře a rostlin. Předpisy také zakazují lov a jiné akce poškozující životní prostředí.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů