Čtvrtek, 25. dubna 2024

Seminář „Hybridní FV/T panely a jejich využití“

Seminář „Hybridní FV/T panely a jejich využití“
Obecně prospěšná společnost pro podporu obnovitelných zdrojů energie Czech RE Agency dne 3. dubna uspořádala odoborný diskusní seminář na téma Hybridní FV/T panely a jejich využití. Seminář se konal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze v rámci výzkumného projektu Ministerstva životního prostředí VaV/SN/3/174/05 – Výzkum synergických vazeb v aplikacích s OZE.
Hybridní FV/T panel je zajímavým a inovativním způsobem využití sluneční energie. Zatímco fotovoltaický panel vyrábí elektrický proud a fototermický panel ohřívá vodu, tak hybridní FV/T panel je kombinací obou systémů pro souběžnou výrobu elektřiny i tepla.
Cílem semináře byla iniciace odborné diskuze a konfrontace názorové různorodosti v oblasti kombinovaných systémů pro solární ohřev a fotovoltaiku, a to jak v podobě rovinných kolektorů, tak koncentrátorů.
Stejně jako každá nová technologie musí být i tato dlohodobě smysluplná a konkurenceschopná v porovnání s ostatními zdroji. To se ovšem neobejde bez podpory a dalšího výzkumu v této perspektivní a vyvíjející se oblasti. Jedním z nejnadějnějších prezentovaných projektů je koncentrátorový systém s Fresnelovými čočkami, na němž spolupracují firmy Solartec a Envi. Potřeba chlazení fotovoltaických koncentrátorových systémů otevírá možnost pro současné využití generovaného tepla.
Pořadatel semináře Czech RE Agency, o.p.s. orientuje svoji činnost na podporu obnovitelných zdrojů energie - zejména na fotovoltaiku. V této oblasti poskytuje řadu podpůrných aktivit jako jsou: studie proveditelnosti, poradenství a financování investičních projektů, příprava žádostí o dotace, školení a pořádání seminářů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů