zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Chráněné vlaštovky se vrací z Afriky

08.04.2007
Příroda
Chráněné vlaštovky se vrací z Afriky
Jen málo lidí ví, že vlaštovka je u nás zvláště chráněným ptačím druhem. V posledních letech se její stavy značně snížily a proto jen zařazena do seznamu druhů ohrožených. Proto také dochází ke sledování jarního návratu vlaštovek ze zimovišť v tropické Africe, z rovníkového pásma od Kamerunu po Keňu a Zambii. Je třeba zjistit, kolik jedinců se do své domoviny vrátilo, v kterém období a jak byl jejich návrat ovlivněn počasím. Vlaštovka obecná je všeobecně známým a ekologicky významným pěvcem. Naše vlaštovka obecná evropská obývá celou Evropu, severozápadní Afriku a zasahuje až do střední Asie. Vyznačuje se dlouhým vidličnatým ocasem, rezavě hnědým hrdlem a jednotlivě tmavě modrou lesklou svrchní stranou těla. Sameček se liší od samičky jen delšími ocasními pery. Vlaštovky se živí výhradně živočišnou potravou. Chytají nejrůznější drobný nebo středně velký hmyz, který létá nebo je unášen vzduchem. Nejvíce loví mouchy. V letu sbírají i drobné motýlky a housenky, které se spouštějí na vláknech k zemi. Vlaštovky hnízdí obvykle uvnitř domů, v chodbách, v průjezdech, na vesnicích nejčastěji ve chlévech. Za potravou však létají i nad velké lesy a především vodní plochy. Hnízdo, miskovitého tvaru, staví většinou jen samička, sameček přináší materiál, především stébla. Základem hnízda je však vlhká hlína, promísená žíněmi, rostlinnými stonky a podobně. Samička snáší 4 až 5 bílých, červenohnědě skvrnitých vajec, na kterých sedí 14 až 17 dní. Mláďata jsou krmena oběma rodiči 20 až 22 dnů. Jeden pár může hnízdit dvakrát až třikrát ročně. Úmrtnost vlaštovek je však značně velká. V prvním roce života činí 70%, ve druhém 20%. Z kontrolovaných kroužkovaných 240 vlaštovek byli pouze tři jedinci starší čtyř let! Vlaštovky se k nám vrací od poloviny března do začátku dubna. Nejdříve se objeví ojediněle nad vodní hladinou, nad řekou či rybníkem, kde chytají v letu hmyz. Teprve asi za dva až tři týdny se vlaštovky vrací na své hnízdo. Obsazuje ho nejdříve sameček a za několik dní přilétne i samička. Kroužkováním se zjistilo, že se pár vrací na staré hnízdo. To se však povede málokterým a to vzhledem k výše uvedené vysoké úmrtnosti. Sledovat jarní přílet vlaštovek může každý milovník a ochránce přírody. Poznamenejte si prosím datum, hodinu a místo, kde letos poprvé spatříte vlaštovky. Udejte počet pozorovaných ptáků a vítána bude i zmínka o počasí. Zprávu laskavě zašlete na adresu Stanice ekologické výchovy Ciconia ČSOP, Máchova 1309, 41301 Roudnice nad Labem, telefon záznamník 416 837 603. Předem děkujeme všem, kteří podají zprávu o prvním letošním pozorování vlaštovek. Tito ptáci si rozhodně zaslouží pomoc a pozornost člověka.

Stanislav Chvapil
Název zdroje: Mělnický deník

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí