Úterý, 23. dubna 2024

Počítače jsou žrouty energie

Počítače jsou žrouty energie
Manažeři informačních technologií zjišťují to, co velcí operátoři datových sítí vědí už několik let: elektřina tvoří významnou část podnikových nákladů na informační technologie, které nadále rychle rostou.

Tyto výdaje nevzrůstají jen proto, že ceny elektřiny stoupají, ale protože počítačové sítě musí zvládnout úkoly, které jsou nesrovnatelně energeticky náročné, jako je třeba stahování videa. Podle prognóz budou velké podniky do pěti letech při stejném provozu platit za provoz IT v průměru 2,3 milionu dolarů ve srovnání s nynějšími 206 tisíci dolary.

Experimenty s úsporami

Na rozdíl od takových podniků, jako jsou Google nebo Yahoo!, které si mohou dovolit vybudovat nová datová centra například v americkém státě Washington, kde je elektřina levná, většina podniků tuto možnost nemá, a musí proto hradit stále narůstající faktury od místních elektrárenských firem.

Proto mnozí manažeři IT experimentují s novými způsoby snížení spotřeby, a tím se zároveň chovají ekologicky. Firmy využívají předností softwarového programu Surveyor od společnosti Verdiem, který umožňuje automaticky vypínat jednotlivé počítače, když se na nich nepracuje.

City University of New York například v roce 2005 vybavila svých dvacet tisíc osobních počítačů softwarem Surveyor, který funguje jako noční hlídač a automaticky je vypíná, když jsou zbytečně zapnuty. Zařízení reaguje i na to, když je na pracovišti tma. Tento software se liší od známých spořičů obrazovky, neboť ty většinou neznamenají energetickou úsporu. Instalací Surveyoru univerzita srazila výdaje na počítače odhadem o více než deset procent.

Některé firmy si kupují zařízení určené pro "štíhlé klienty", které prodává Sun Microsystems. Například call centrum Verizon Wireless loni propojilo své počítače se servery a snížilo tak spotřebu elektřiny o třetinu.

Někteří počítačoví obři již do svých produktů instalují úsporné programy. Například Intel dal v srpnu na trh sérii mikroprocesorů pro servery, které mají snížit energetickou spotřebu takřka trojnásobně. Podobné zařízení chystá i rival Intelu, firma Advanced Micro Devices, která vyvíjí energeticky úspornější čipy.

Tchajwanský výrobce Via Technologies tvrdí, že některé jeho čipy mohou snížit spotřebu elektřiny v osobních počítačích až o polovinu.

Pochvala od ekologů

Softwarový gigant Microsoft instaluje do svého nového operačního systému Windows Vista vypínací "spací" mechanismus, který ušetří firemním i jednotlivým uživatelům spotřebu elektřiny na provoz osobních počítačů. I když se na přístroji nepracuje, ale je zapnut, spotřebovává až 100 wattů, kdežto s úsporným programem jsou to pouze tři až čtyři watty.

Systému Vista se dokonce dostalo pochvaly z nejméně očekávané strany - od ekologů, kteří dlouhodobě poukazují na to, že počítačové odvětví je energeticky plýtvavé.

"Naším cílem je zajistit, aby počítače šly spát, když spí lidé," říká Noah Horowitz, vědecký pracovník Rady na ochranu přírodních zdrojů, která dala Microsoftu podnět k úspornému režimu v systému Vista.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů