Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Krkonoších, Jeseníkách a na Klínovci v Krušných horách stále ještě zůstávají zasněžené sjezdovky. Ovzduší v Praze nejvíce znečišťuje prach. České spalovny loni zlikvidovaly 392 879 tun tuhého komunálního odpadu, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Je to téměř o 6000 tun více než v roce předchozím. Díky teplému počasí bourali řidiči méně do zvířat, ukázaly statistiky největších pojišťoven. Sumaterský tygr Dick, který minulý pátek podstoupil unikátní operaci zpřelámané pažní kosti, se vrátil před návštěvníky brněnské zoo. V rybníčku Hutisko-Solanec na Vsetínsku ubývá voda. Členové Českého svazu ochránců přírody z Valašského Meziříčí se odsud snaží zachránit tisíce žabích vajíček.

KDE BOTA NEJVÍC TLAČÍ? Karel Machotka z MPO uvedl, že nejvíce statistických dat vyžaduje Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Lze ovšem očekávat potřebné zpřehlednění a zjednodušení právní úpravy přijetím tzv. Kodexu životního prostředí, který je připravován na MŽP právě ve vazbě na požadavky podnikatelů na zjednodušení legislativy.

Podle dnešní zprávy čínských novin Ren Min Ri Bao čínská vláda bude přímo kontrolovat 6066 podniků, které způsobovalo vážné znečištění životního prostředí, aby efektivně podporovala úpravy znečištění a snížila množství odpadu.
Odpovědná osoba státního generálního úřadu pro ochranu životního prostředí se vyslovil v tom snyslu, že důležité obsah kontroly je to, že tyto podniky musí uskutečnit snížení množství odpadu. Současně upevňuje statistiky k prostředí v těchto podnikách, včas otevří informaci o tom, že tyto podniky odvádí opadu. Tyto podniky Přednostně používají financi a vynipokrokové techniky o úpravě znečištění.

Americký Nejvyšší soud rozhodl (většinou 4 : 3), že federální Úřad pro ekologii (EPA) musí zvážit zavedení závazných limitů CO2 ve výfukových plynech. Tento požadavek vznesla skupina amerických států, ale EPA jej v roce 2003 zamítla s tím, že k tomu nemá mandát.

Druhá část zprávy OSN o dopadu klimatických změn na jednotlivé části planety by měla být v Bruselu zveřejněna v pátek 6. dubna. Klimatologové varují, že globální oteplování za posledních třicet let již ovlivnilo řadu biologických systémů, zhoršilo podmínky v mnoha pobřežních oblastech a negativně se odrazilo na životě zejména chudých lidí v třetím světě. Nevyřešeným problémem zůstává nedostatek pitné vody pro rostoucí počet obyvatel.

Ochránci přírody v Jeseníkách v těchto dnech bedlivě střeží oblast kolem Petrových kamenů. Lyžaři, kteří jedno z nejvýše položených míst v horách využívají k poslední možnosti projet se na sněhu, totiž ničí chráněné druhy rostlin. Těch přitom roste v této lokalitě hned několik. "Na Petrových kamenech máme stálý dozor. Budeme rádi, když nám s ochranou pomohou i návštěvníci. Každý výstup na kameny je totiž pro vzácné rostliny, které zde rostou, vážným ohrožením," uvedl šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Jan Halfar. Z důvodů ochrany nejsou skály přístupné veřejnosti, turisté ani lyžaři ale na zákazy nedbají.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů