Čtvrtek, 28. března 2024

Stavba nabírá zpoždění v Baltském moři

Stavba nabírá zpoždění v Baltském moři
Časový harmonogram na výstavbu 1200 kilometrů dlouhého plynovodu z Ruska do Německa, vedoucího skrz Baltské moře, bude jen stěží možné dodržet. Poté, co provozovatelská společnost, rusko-německé konsorcium Nord Stream, koncem minulého týdne oznámila prověření možné nové trasy skrz Balt, by se podle expertů mohlo zahájení stavby prodloužit až na polovinu roku 2009. Stavět se mělo začít již v příštím roce.

"Oznámené nové výzkumy se letos nedají stihnout," řekl deníku Handelsblatt Anders Elhammer ze švédského úřadu SGU, který je za průzkumy zodpovědný. Podle Inger Alnessové ze švédského úřadu na ochranu životního prostředí navíc Nord Stream bude pro chystané průzkumy potřebovat také nová povolení jednotlivých zemí, kterých se to týká. "Takový proces zabere velmi mnoho času," dodává. "Zahájení výstavby v létě 2008 je velmi, velmi optimistický časový plán," tvrdí dotřetice Seija Rantakalliová, zodpovědná náměstkyně finského ministerstva životního prostředí. Zástupci firmy Nord Stream jsou zatím opatrně optimističtí. "Původně zamýšlený start příští rok bychom mohli stihnout, pokud dojde ke konstruktivní spolupráci," tvrdí mluvčí společnosti Jens Müller.

Průtahy ve stavbě by pro konsorcium, na němž se podílí ruský plynařský koncern Gazprom a německé firmy Eon a Wintershall, znamenaly velkou ránu. Plány Nord Streamu představují jeden z nejdůležitějších energeticko-politických záměrů Německa a Evropské unie. Již od roku 2010 mělo přes nový plynovod do Německa a západní Evropy putovat ročně až 55 miliard metrů krychlových sibiřského zemního plynu, což odpovídá zhruba deseti procentům evropské spotřeby. Nyní je ale otázkou, zda se tyto plány naplní.

Původně plánovaná trasa plynovodu naráží na odpor především ve Švédsku a Finsku, obě země argumentují zatížením životního prostředí v ekologicky citlivém Baltském moři a navrhují různé alternativy. Nord Stream chce proto na třech místech prověřit možnou optimalizaci průběhu plynovodu.

Jednou alternativou je Finský záliv, kde by plynovod procházel také estonskou hospodářskou zónou, dále úsek u švédského ostrova Gotland, kde by jižní trasa plynovodu byla dále od dvou přírodních rezervací, a do třetice etapa u dánského ostrova Bornholm.

Celý projekt potíže pronásledují již od počátku. Záměr, který byl prezentován před více než rokem, vyvolal nejdříve protesty politické, když tehdy německý kancléř a dnešní šéf dozorčí rady Nord Streamu Gerhard Schröder začal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o plynovodu jednat. Kritické hlasy se ozývaly také z baltských zemí a Polska. Ty se bály, že by se mohly stát energeticko-politickou hračkou velkých mocností a že by jim Rusko mohlo zastavit přívod plynu. Finští a švédští politici zase mají obavy, že by Rusko mohlo provozování plynovodu využít ke špionáži, proti stavbě protestují především kvůli životnímu prostředí.

A to by jim mohlo podle konvence OSN pomoci. O oficiální stavební povolení tak podle finského ministerstva životního prostředí může Nord Stream požádat až ve chvíli, kdy budou všechny studie o dopadu na přírodu dokončeny. Samotné následovné schválení studie vládou přitom může trvat šest měsíců, vydání stavebního povolení dalších osm.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů